Preskočite na glavni sadržaj

Nagradu Architecture MasterPrize osvojila zagrebačka 'Dva arhitekta'

Arhitektonski studio Dva arhitekta dobitnik je američke nagrade Architecture MasterPrize 2019. za Vinariju Galić u Kutjevu i to u kategoriji najboljih svjetskih ostvarenja arhitektonskog projektiranja u domeni industrijske arhitekture, priopćeno je u četvrtak.
vrijeme: 19.09.2019.
url: https://architectureprize.com/

Studiju Dva arhitekta, pod vodstvom Zorana Zidarića i Tomislava Ćurkovića, nagrada će biti uručena 14. listopada u jedinstvenom ambijentu muzeja Guggenheim u Bilbau u Španjolskoj, najavljeno je.
 
Projekt za vinariju u Kutjevu, dodaje se, pojavljuje se kao razvoj prethodno projektirane vinarije u Radovancima. Objekt nastaje u centru Kutjeva te zbog prebacivanja iz prirodnog okruženja u jednu znatno urbaniju situaciju dolazi i do zaokreta u arhitektonskom smislu. Jednostavno i jasno arhitektonsko oblikovanje inspirirano je tradicionalnim vinskim podrumima te autohtonim seoskim kućama, navodi se u priopćenju.
 
"Zaokret od tradicije javlja se kod unutrašnjeg rasporeda vinarije. Bačve za pohranu vina tradicionalno se smještaju pod zemlju u vinske podrume. Takvo oblikovanje bilo je onemogućeno zbog prirodne konfiguracije terena, ali i zbog težnje za neposrednim kontaktom bačava i unutrašnjeg prostora s ulicom i prolaznicima", poručio je Zoran Zidarić.
 
Stoga su bačve smještene u sjenu tamnog stakla i masivnih betonskih lukova koji vinariju otvaraju prema ulici. Takvim rasporedom, dodaje Zidarić, hrastove bačve unutar 'uličnog izloga', tvore tampon zonu između unutrašnjeg i vanjskog prostora.
 
Ove godine Dva arhitekta osvojila su najvišu državnu Nagradu 'Vladimir Nazor' te međunarodnu BIG SEE Architecture award. (Hina)