Preskočite na glavni sadržaj

Na Festivalu domoljubnog filma 'Gordan Lederer' dokumentarac '3069'

U Domu specijalne policije u Zagrebu u ponedjeljak je predstavljen dokumentarni film redatelja Jakova Sedlara '3069', koji se bavi suicidom među populacijom hrvatskih branitelja, a film će biti pretpremijerno predstavljen na  Festivalu domoljubnog filma 'Gordan Lederer' u Vukovaru 23. rujna.
vrijeme: 23.09.2019.
mjesto: Vukovar
url: https://www.facebook.com/FilmFestivalGordanLederer/

Film „3069“ osim što otvara javnosti tabu temu suicida, nosi poruku i apel hrvatskim braniteljima: "Ne dižite ruku na sebe, živite unatoč tomu koliko je izabrani put težak, jer niste sami." Grafičko oblikovanje naslovnice filma i pratećih plakata izradio je mladi dizajner Max Križanić.

Projekcija dokumentarca bit će u Vukovaru u sklopu svečane akademije u povodu obljetnice ustrojavanja 204. vukovarske brigade 23. rujna, priopćila je promotorica Festivala domoljubnog filma „Gordan Lederer“ Zorica Gregurić.

Direktor Festivala domoljubnog filma je Dragutin Poturica, a autor Marijan Capek koji je zahvalio redatelju Sedlaru na odabiru tog Festivala za prezentera njegova dokumentarnog filma „3069“.

Capek je rekao kako je Sedlar "među rijetkim hrvatskim redateljima koji iznosi istinu i samo istinu o Domovinskom ratu“. Dodao je da je Festival domoljubnog filma nastao kako bi kroz dokumentarne i igrane filmove dali doprinos u objavljivanju istine o onom što se događalo 90-ih godina.

Izrazio je nadu da će Festival i dalje u Ministarstvu hrvatskih branitelja imati partnera.

Redatelj Jakov Sedlar rekao je da će njegov dokumentarac „3069“ biti prvi film koji će se prikazivati u drugoj sezoni Festivala domoljubnog filma „Gordan Lederer“. Također je zahvalio Ministarstvu hrvatskih branitelja na pomoći projektu i ministru Tomi Medvedu. Zahvalio je i svima koji su pomogli snimanje ovog dokumentarca te najavio novi igrani film na istu temu.

"Unatoč velikom iskustvu, a snimio sam do sada preko 80 filmova, nikada mi nije bilo toliko teško snimiti neki film kao ovaj, na temu suicida hrvatskih branitelja", rekao je Sedlar. „Film traje 60 minuta, dvije godine se bavim ovom temom. Zahvaljujem svima onima koji svjedoče u filmu o svojim osobnim i tragedijama u obitelji. Trebalo je puno hrabrosti za to", dodao je.

Najavljene su i premijere filma „3069“ u nekoliko hrvatskih gradova, u Zagrebu, Rijeci i Splitu te Kanadi i SAD-u. (Hina)