izložba

Izložba Vojina Bakića u Rovinju


vrijeme: 14.07.2017. - 01.10.2017.
mjesto: Rovinj, Galerija Adris, Obala Vladimira Nazora

Izložbom Vojina Bakića, galerija Adris nastavlja s izložbama istaknutih hrvatskih umjetnika. Uz nastup mladih i nadarenih diplomanata pulske Muzičke akademije, Karmen Antunović (harmonika) i Fabija Jurića (violončelo), izložbu će u petak, 14. srpnja 2017. s početkom u 22 sata, otvoriti autor postava, povjesničar umjetnosti, Igor Zidić. Izložba ostaje otvorena do 1. listopada 2017.

 Vojin Bakić: Autoportret, 1952.
Predstavljajući umjetnika, u katalogu izložbe, Zidić piše: „Bakić je bio majstor svoga posla u više kiparskih i crtačkih tehnika, materijala i zanata. Njegovi su najznačajniji spomenici bile njegove atelijerske skulpture komornoga formata i – velebno Kamensko. Djelomice se to odnosilo i na golemi hibrid s Petrove gore. (…) u Bakića su se, u vrlo kratkom vremenskom razdoblju, susrela dva, u biti, proturječna nastojanja: jedno obilježeno analitičko-konstruktivnim pristupom (na tragu postkubističke prakse), drugo determinirano sintezom oblika u smislu elaboriranih oblutaka, koje inače oblikuju morâ ili rijeke i u kojima je moguće raspoznati konfiguracije ljudskoga tijela i tijelâ ptica i životinja: u njihovim napetim, sklupčanim opcijama. Darovitome oblikovatelju i odličnom majstoru-klesaru odgovarale su te oble, glatke i senzualne forme u kojima je mogao naporedo pružiti satisfakciju svojoj imaginaciji, svome erotizmu i svojoj vještini. Kao što je arhitekturu "opteretio" kiparskim okom i mentalitetom – s rukom u središtu svijeta – tako je u kiparstvo prenio neka iskustva graditelja: ne samo nove materijale nego i načine njihove obrade; korištenje plohe kako bi se izrazila ne plošnost, nego prostornost, a tu je i uporaba povezanih, serijelnih elemenata (čelični, bakreni ili aluminijski krugovi) istoga ili približnoga promjera, tj. kvadratične ili približno kvadratične – ravne ili savijane – plohe, nastale zarezivanjem (ne i odvajanjem) tih elemenata-u-vezi. Tu je kipar, zapravo, krojač forme koja nastaje zasijecanjem i savijanjem zasječenoga dijela ishodišne ravnine: lijevo ili desno, prema gore ili prema dolje. Postoji, naravno, i nulta opcija kad zasječeni dio ostaje na svome mjestu, ali ako je u toj konstelaciji ijedan dio promijenio svoj položaj – promijenilo se sve.”, objašnjava Zidić da bi optimistično zaključio kako je u Bakićevom stvaralaštvu riječ: ”o igri kolutova, o radosti igre na koju je, nakon teška života, izborio pravo. Tko se od rane mladosti mučio s teškim i tvrdim materijalima, s opakim prijetnjama, s teškim i nezahvalnim poslodavcima, s divovskim formatima – zaslužio je da mu materijal i djelo, u nekom trenutku opuštenosti, odgovore osmijehom.”

Posjetitelji izložbe će imati prigodu, između ostalih, vidjeti antologijske skulpture: Portret  Ivana Gorana Kovačića (1946-47.), Bik (1956-57.), Razlistana Forma (1958-59.), Svjetlosni oblici (1965.) te brojna druga kapitalna djela.

Izložba se može pogledati svakodnevno od 19 do 23 sata, a ulaz je slobodan. Opširnije

Katalog izložbe (pdf, 1.4 MB)

(D.H.F., 13.07.2017)

Tagovi: vojin bakić