Preskočite na glavni sadržaj

Tri hrvatska naslova na Međunarodnom filmskom festivalu u Guanajuatu

Na 22. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u meksičkom Guanajuatu, koji se održava od 19. do 28. srpnja, u natjecateljskom programu prikazat će se tri hrvatska kratkometražna animirana filma.
vrijeme: 19.07.2019.
mjesto: Meksiko; Guanajuat
url: http://giff.eveniere.com/
Na meksičkom će se festivalu prikazati filmovi 'Udahnut život', 'Neobična kupka gospodina Otmara' te 'Thoomas ispod doline divljih vukova'.

 

Scenarij, režiju, dizajn, animaciju i izradu lutaka za film Udahnut život potpisuju Ivana Bošnjak i Thomas Johnson, a producirala ga je Vanja Andrijević (Bonobostudio). Film je nedavno osvojio nagradu za najbolji film na Tabor Film Festivalu, a svoju je svjetsku premijeru imao u svibnju ove godine, na Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma u Oberhausenu.

 

Neobična kupka gospodina Otmara autora Nike Radasa nastala je u produkciji Klinike za psihijatriju Vrapče, dok je postprodukcija rađena pod okriljem Hrvatske udruge digitalnih umjetnika. Animaciju u filmu potpisuje Niko Radas te pacijenti Klinike za psihijatriju Vrapče, koji su s autorom surađivali i na dizajnu. Autor filma je ujedno i producent, a koproducent je Filip Gašparović Melis. Film je do sada prikazan na Danima hrvatskog filma, na kojima je osvojio nagradu Oktavijan za najbolji animirani film, a na Diversions International Film Festivalu Niko Radas je dobio nagradu za najbolju režiju. Osim u Meksiko, film je 'putovao' i na Maltu (Filmski festival u Valletti) te u Južnu Koreju (Međunarodni festival filmova za djecu i mlade u Busanu).

 

Film Toomas ispod doline divljih vukova nastao je u estonsko-hrvatsko-francuskoj koprodukciji (hrvatski producent je Draško Ivezić, Adriatic Animation), a režiju potpisuje Chintis Lundgren, koja je zajedno s Ivezićem radila i scenarij te animaciju. Film je prvi put publici predstavljen na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu animiranog filma u Annecyju. Prije festivala u Guanajuatu, film se natjecao na Međunarodnom festivalu animiranog filma Anibar u Kosovu.

 

Svi navedeni filmovi nastali su uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra.

 

Međunarodni filmski festival Guanajuato jedan je od najvažnijih festivala u Južnoj Americi za mlade filmaše, a pobjednički naslovi u kategorijama kratkometražnog igranog filma, kratkometražnog dokumentarnog filma i kratkometražnog animiranog filma direktno su kvalificirani za nominaciju za nagradu Oscar.

 

Osim projekcija filmova, na festivalu su organizirane i radionice, konferencije i koncerti, a sav sadržaj je besplatan. Svi filmovi koji se natječu na festivalu imaju prilike osvojiti novčanu nagradu.

 

Više detalja o festivalu možete saznati na službenoj stranici.

 

Izvor: HAVC