Preskočite na glavni sadržaj

Performativna instalacija umjetničkog kolektiva YGRG

Fotografska udruga Organ Vida festivalsku off godinu otvara u petak, 21. lipnja, performansom i instalacijom YGRG 14X: čitanje jednom rukom umjetničkoga dua Young Girl Reading Group (YGRG) koji čine umjetnice Dorota Gawęda i Eglė Kulbokaitė.
vrijeme: 21.06.2019.
mjesto: Zagreb, Galerija Karas

Izvorno osmišljena za 13. Baltički trijenale – Preludij u Centru za suvremenu umjetnost u Vilniusu u rujnu 2017., ova performativna instalacija tematizira čitanje kao intiman doživljaj i kao javnu izvedbu. U YGRG 14X: čitanje jednom rukom VII  Gawęda i Kulbokaitė razmatraju kako se čitanje razvijalo u modernom društvu kao samotna, internalizirana praksa koja je imala formativan utjecaj na žudnju i individualnu percepciju prostornosti. Upućujući na međuovisnost teksta, tijela, okoline i tehnologije, izvedba pretvara čitajuće tijelo i njegovo okruženje u prostor aktivnog i kontinuiranog niza odnosa. Za YGRG ljudsko tijelo, lokacija čitanja i korištena tehnologija zajednički personificiraju jezik i izvode tekst te predstavljaju kontradikciju pretvaranja materijalnog u nematerijalno i nematerijalnog u materijalno. YGRG je, riječima umjetnica, “sonarno-socijalna arhitektura dijeljene znatiželje i sinkroniciteta, Instagram hangout uživo, samosvjesna estetska komora za intimnost i otkrivanje”.
 
Kustosice izložbe: Lea Vene i Barbara Gregov
 
Izložba se otvara performansom u petak, 21. lipnja u 20:00 h u Galeriji Karas. Performans će se moći pratiti i na Instagram profilu YGRG-a.

Izložba će biti otvorena do 14.7.2019.

Program se održava u partnerstvu s HDLU.

https://www.facebook.com/events/452607335570525/