predstava

'Ljepotica iz Leenanea' premijerno u šibenskome HNK-u


vrijeme: 21.04.2017. 20 h
mjesto: Šibenik, HNK, Kralja Zvonimira 1

Šibensko Hrvatsko narodno kazalište najavilo je za petak, 21. travnja, kao drugu ovogodišnju premijeru predstavu koja je nastala po tekstu irskog pisca Martina McDonagha 'Ljepotica iz Leenanea', u režiji Dražena Ferenčine.

"Tekst mi je prije šest mjeseci dospio u ruke. Kad sam ga pročitala, smatrala sam da naše kazalište još nije spremno za taj tekst, ali dogodila se situacija da nam se otvorio prostor baš za jedan težak dramski komad. Redatelj Dražen Ferenčina me dobrim argumentima uvjerio da je vrijeme i da nema smisla čekati. Tako je 'Ljepotica iz Leenanea' stigla u Šibenik", rekla je u četvrtak na konferenciji za novinare ravnateljica šibenskoga HNK Maja Trlaja.
 
Redatelj Dražen Ferenčina ocijenio je da je to savršeno napisan tekst.
 
"Iako sam Martina McDonagha upoznao prilično kasno, jedan je od mojih dražih pisaca. Radnja našeg komada smještena je u zapadnu Irsku, a riječ je o jednom prilično brutalnom odnosu majke i kćeri, gdje na prvi dojam možemo reći kako majka terorizira kćer, ali to je samo prvi dojam. Za drugi i sve one nakon njega morate doći u petak na premijeru", poručio je kroz smijeh redatelj Ferenčina, dodajući kako mu je rad u šibenskome kazalištu i s ljudima koji ga čine jedan od vrhunaca karijere.
 
Na površini, drama je o Maureen Folan, jednostavnoj i usamljenoj ženi u ranim četrdesetim godinama, i Mag, njezinoj staroj majci, manipulatorici koja joj se stalno miješa u život i ne dopušta joj da se zaljubi, čak ni kada dobije priliku u Rayjevu bratu Patou, koji bi je htio za svoju ljepoticu.
 
U predstavi glume Biserka Ipša (Mag), Jakov Bilić (Pato), Bojan Brajčić (Ray) i Franka Klarić (Maureen). Glumci su rekli kako su se u dva mjeseca, koliko su pripremali taj komad, prilično namučili jer im likovi nisu bliski.
 
Scenograf predstave je Branko Lovrić Caparin, kostimografkinja Sara Lovrić Caparin, a autor glazbe je Igor Karlić. (Hina)

(R.P.B., 20.04.2017)