izložba

Zvuk kemijskih vrtova u Galeriji Močvara


vrijeme: 20.03.2017. - 22.03.2017.
mjesto: Zagreb; Galerija Močvara, Trnjanski nasip bb
organizator: Udruženje za razvoj kulture URK / Klub Močvara / KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse

Danas, 20. ožujka, s početkom u 20 sati, u Galeriji Močvara, otvara se izložba Robertine Šebjanič, Aleša Hieng Zergona i Ide Hiršenfelder 'Time Displacement / Chemobrionic Garden'. Riječ je o interaktivnoj generativnoj (kemijskoj) zvučnoj instalaciji, koja se može razgledati do 22. ožujka.

Prema riječima Ide Hiršenfelder, osnovna je ideja ovog rada stvaranje situacije u kojoj rast kristalnih struktura zauzima centralno mjesto. Ljudsko iskustvo, u smislu percepcije iz perspektive čovjeka, pritom se nastoji potisnuti i ostaviti sa strane kako bi se potaknula nova dimenzija slušanja – ona u kojoj smo izloženi posve drugačijoj perspektivi geološke prolaznosti vremena.

Naša prolaznost vremena u odnosu na monumentalno geološko vrijeme je pitanje kojim autori izazivaju antropocentričnu perspektivu. Kroz nizanje kemijskih vrtova punih rastućih kristalnih tvari, boja i oblika, slovenski tim autora istražuje i evoluciju zvuka te principe kemije s ciljem pružanja uvida u kemijske procese sa samog početka nastanka života na Zemlji. Vrtovi su u stanju stalne promjene boja i oblika; te promjene detektira kamera, prenosi ih u računalni program i na taj način mijenja zvučni dio instalacije. Promjene u zvuku koje stvaraju vrtovi slika su geološkog vremena – spore i neprimjetne, posve izvan dohvata ljudskoj percepciji.

(M.K., 20.03.2017)