Preskočite na glavni sadržaj

Odabrano 11 polufinalista za književnu nagradu tportala

Žiri književne nagrade tportala odabrao je jedanaest romana koji ostaju u širem izboru za tportalovu nagradu za najbolji hrvatski roman 2018., a dobitnik 50 tisuća kuna vrijednog priznanja bit će proglašen početkom lipnja u Zagrebu.
vrijeme: 02.05.2019.
 

Književna nagrada tportala dodjeljuje se 12. godinu zaredom, a 11 polufinalista odabrano je među 49 prijavljenih naslova.

 

U širi izbor ušli su romani "Put u Gonars" Nikole Petkovića, "Gitara od palisandra" Kristine Gavran (Disput), "Divlje guske" Julijane Adamović (Hena com), "Sanjica Lacković" Darija Harjačeka (Naklada OceanMore), "Povijest paučine" Borisa Perića (Naklada Ljevak), "Majstori u mojoj kući" Milane Vuković Runjić (Vuković & Runjić), "Ukazanje" Ivice Đikića (Fraktura), "Ezan" Ivane Šojat (Fraktura), "Poderana koljena" Dine Pešuta (Fraktura), "Pacijent iz sobe 19" Zorana Žmirića (Hena com), te "Blato u dvorištu" Ratka Cvetnića (Mozaik knjiga).

 

Žiri u kojemu su književna prevoditeljica Ursula Burger, kao predsjednica, i članovi književna kritičarka Katarina Luketić, pisci i urednici Miroslav Mićanović i Jadranka Pintarić te kazališni redatelj Ivica Buljan, od jedanaest naslova sredinom svibnja odabrat će pet finalista, a dobitnik nagrade bit će poznat na dodjeli koja će se održati 3. lipnja u Zagrebu.

 

Tportalova književna nagrada za najbolji hrvatski roman dodjeljuje se od 2008. godine. U konkurenciju ulaze hrvatski romani izdani u prošloj kalendarskoj godini koje mogu prijaviti izdavači ili autori, a uz promociju autora i književnog stvaralaštva, cilj nagrade je i promocija izdavaštva. Lani je najboljim proglašen roman "Lisica" književnice Dubravke Ugrešić, objavljen u izdanju Frakture. (Hina)