Preskočite na glavni sadržaj

Premijera Talijanske drame: 'Eetto farfalla' / 'Efekt leptira'

'Effetto farfalla' / 'Efekt leptira' Chiare Boscaro i Marca Di Stefana novi je naslov na repertoaru Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca, a premijera ove crnohumorne komedije na programu je u četvrtak, 25. travnja 2019., u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, s početkom u 19.30 sati. 
vrijeme: 25.04.2019.
mjesto: HKD na Sušaku
url: https://hnk-zajc.hr/

U predstavi redatelja Marca Di Stefana i dramaturginje Chiare Boscaro, nastaloj u koprodukciji s  La Confraternita del Chianti - AIDA Associazione Interdisciplinare delle Arti, glume Valeria Sara Costantin, Serena Ferraiuolo, Giuseppe Nicodemo, Marco Pezza i Leonora Surian Popov.
Marco Di Stefano potpisuje i oblikovanje svjetla te kostimografiju zajedno s Manuelom Paladin Šabanović, a glazbu potpisuje Peđa Gvozdić.
“Postaje događaji daleko od nas, za koje ni ne znamo, ali koji ipak utječu na naš život, mijenjajući mu u potpunosti smjer. Butterfly effect, ili efekt leptira, ideja je koja u sebi sadrži premisu da postoji velika osjetljivost na mala odstupanja od početnih uvjeta, što je osnova teorije kaosa. Kaže se da zamah krila leptira na jednoj može izazvati uragan na drugoj strani svijeta, da jedna akcija može odrediti neizbježnu budućnost sviju nas, koji smo samo nesvjesni glumci na pozornici života”, pojašnjavaju autori Chiara Boscaro i Marco Di Stefana te nastavljaju:
“Riječ je o uraganu priča u kojemu svaka sitna odluka (politička, ekonomska ili osobna) ima posljedice na najudaljenijim mjestima, od Rusije do Antarktika, od New Yorka do Sjeverne Koreje. Pratimo priče dvaju znanstvenika na hladnoći Antarktika, okruženih pingvinima iziritiranim globalnim zatopljenjem, tu je lobistica multinacionalne "green" kompanije koja želi uložiti u bioetanol, jedna ministrica u njemačkim sandalama, ruski predsjednik koji sakuplja relikvije mrtvih diktatora, zaljubljene plave rakovice i fetišisti na stopala. Netko misli da je pametniji od efekta, netko je slijep od požude, ali tko zaista može pobjeći od zamaha krila leptira?”
Efekt leptira” crnohumorna je predstava o okolišu te znanosti i etici moći. Ona je osvrt na odnos kazališta i politike te utjecaja koji umjetnost može imati na svijet. U tom osvrtu, predstava ne zapostavlja smijeh jer, kako je govorio Beckett; “kada smo u govnima do grla, ne preostaje nam drugo nego zapjevati.”
Ravnatelj Talijanske drame Giulio Settimo ističe kako ova crnohumorna komedija u prvom redu govori o klimatskim promjenama, jednoj od najaktualnijih i najdramatičnijih tema, najvećem izazovu ovog stoljeća, a vjerojatno i budućeg.