Preskočite na glavni sadržaj

Promocija knjige 'Dubrovnik...' Damira Fabijanića u Dubrovniku

U četvrtak, 18. travnja u 18 sati, u palači Sponza bit će upriličeno predstavljanje trećeg, potpuno obnovljenog i dopunjenog izdanja monografije o Dubrovniku, autora Damira Fabijanića. 
vrijeme: 18.04.2019.
mjesto: Dubrovnik, palača Sponza

Damir Fabijanić: Dubrovnik…                                                                                
treće, potpuno obnovljeno i dopunjeno izdanje najpoznatije knjige o Dubrovniku
 
Od četrnaest stoljeća povijesti ovog grada, unutar kojeg je i slavno razdoblje Dubrovačke republike (1358-1808), četvrtina stoljeća koju je Damir Fabijanić zabilježio na svojim fotografijama zasigurno je najturbulentnija. Jedinstveni fotografski materijal pokazuje predratno (1989-90.), ratno (Domovinski rat, 1991-2.) i poslijeratno doba (1993-danas), doba vraćanja normalnog života  u ovaj najpoznatiji hrvatski toponim.
Snimajući grad Dubrovnik 1989.godine za Zavod za obnovu Dubrovnika,  Damir Fabijanić je u svibnju 1990. realizirao prvu izložbu s namjerom da ona obiđe Europu. Od sama početka domaća okolina nije shvaćala ideju predstavljanja Dubrovnika u svijetu, kao najpoznatijega hrvatskog toponima, zaštićene svjetske kulturne baštine (UNESCO), ali ni poslije, kad je ta vrijedna baština stradala u ratu.
Zbog nevjerojatne slučajnosti da je Fabijanić samo godinu-dvije prije početka rata na dubrovačkom području (1. listopada 1991) detaljno snimio grad i okolicu te je tijekom rata samoinicijativno i s velikom upornošću ponovio iste motive (na isti vizualni i tehnički način), koji tako predstavljaju iznimno jasan i slikovit materijal o (dotad nezabilježenim) namjernim i sustavnim razaranjima kulturne baštine, koju je autor nazvao imenom heritage cleansing (a koja je tek posljednjih godina u svijetu postala poznata zbog sustavna razaranja spomenika na Bliskom istoku).