projekcija

Indijski eksperimentalni film na Kratkim slikama


vrijeme: 09.02.2017. - 10.02.2017.
mjesto: Zagreb; MM centar Studenskog centra u Zagrebu, Savska cesta 25

Indijska kinematografija najpoznatija je po bolivudskim hitovima, ali od samih početaka filma u Indiji postoji snažna tradicija eksperimentalnog filma objedinjena pod nazivom Cinema Prayoga. Kratke slike u MM centru 9. i 10. veljače predstavljaju filmove trojice najvažnijih autora indijskog eksperimentalnog filma.

Uz projekcije, predavanje će održati Amrita Gangara filmski kritičar i kustos Nacionalnog muzeja indijskog filma, koji će posjetiteljima približiti ovu praksu i razlike u odnosu na europsko i američko poimanje termina eksperimentalni film.
 
Duboko ukorijenjena u polifoniju indijske filozofije i kulture Cinema Prayoga (ili Cinema of Prayoga) teorija je filmske prakse koja izaziva dominantne forme filmskog izražavanja u suvremenoj Indiji, uključujući sveprisutni Bollywood kao i realizam indijskog novog vala. Cinema Prayoga kao koncept i termin prvi je put uveden 2005., a program u MM centru prvo je njegovo predstavljanje u Hrvatskoj.
 
Ashish Avikunthak, Vipina Vijayja i Amit Dutta, trojica autora koje je za Kratke slike odabrao Amrita Gangara, svjetski su priznati umjetnici čije je stvaralaštvo obilježeno snažnom autorskom notom i vječnom potragom.
 
Predavanje Amrita Gangara na rasporedu je u četvrtak, 9. veljače u 19h, a filmovi su na rasporedu od 20h te od 19.30 u petak, 10. veljače.
 
Ashish Avikunthak, predaje film i nove medije na Sveučilištu Rhode Island, filmove snima od 90-ih, prikazani su na brojnim festivalima diljem svijeta, a na ovogodišnjem berlinskom festivalu publika će imati prilike vidjeti njegov najnoviji film The Kali of Emergency. U MM-u centru prikazuju se kratkometražni Et cetera u kojem se Aviknuthak poigrava vremenom kroz odnos svakodnevnih i ritualnih radnji te dugometražni film Rati Chakravyuh. Snimljen u samo jednom kadru, vizualno impresivan, ovaj se film poigrava s jezikom, pamćenjem, ali i opće prihvaćenim shvaćanjem kulture i religije.
 
Film Sebični svijet Vipina Vijayja smatra se jednim od najboljih indijskih eksperimentalnih filmova. Baziran na drevnom filozofskom tekstu od 29.000 stihova, priča suvremenu priču o 17-godišnjaku koji bježi iz zarobljeništva u svom domu.
 
Amit Dutta jedan je od najvažnijih suvremenih indijskih autora eksperimentalnog filma, a njegov film proustovske atmosfere o izgubljenim sjećanjima Nastavit će se (Kramasha), filmski časopis 'Senses of Cinema' proglasio je jednim od najboljih filmova u 2007.
 
Cinema Prayogu se predstavlja u sklopu programa Kratke slike, posvećenog inovativnim filmskim strujanjima i novim trendovima u filmskoj umjetnosti. Ulaz je besplatan, a svi filmovi imaju titlove na engleskom jeziku.
 
Više o programu Kratke slike saznajte ovdje, a o projekcijama ovdje.
 
Izvor: HAVC

(R.P.B., 08.02.2017)