projekcija

Filmski portret glumice Sylvije Kristel u MM centru


vrijeme: 12.01.2017.
mjesto: Zagreb; MM centar SC-a, Savska cesta 25

Multimedijalni centar Studentskog centra prikazuje u četvrtak, 12. siječnja, film 'Sylvia Kristel – Pariz', eksperimentalni dokumentarni portret glumice koja se proslavila ulogom u kultnom erotskom klasiku iz sedamdesetih 'Emannuelle'.

Između studenoga 2000. i lipnja 2002. redateljica filma Manon de Boer snimila je priče Sylvije Kristel o gradovima u kojima je živjela, Parizu, Los Angelesu, Bruxellesu i Amsterdamu, no iskoristila je samo dvije - iz razdoblja u kojem je glumica živjela u Parizu.
 
"Na prvi se pogled ta zbirka priča čini kao svojevrsna biografija, ali se kroz vrijeme pokazuje nemogućnost biografije i nemogućnost svrstavanja nečijeg života u koherentni narativ", stoji u najavi MM centra.
 
Redateljica se u montažnom postupku nije se pridržavala kronološkog poretka dviju priča, najprije je prikazala priču snimljenu 2002., a zatim iz 2001. godine, jer "priča koju prepričava prvu, odnosno ona koju u filmu čujemo kao drugu, pruža puno manje detalja". "Na taj način ne samo da preispituje sjećanje Sylvie Kristel, nego se poigrava i sjećanjem gledatelja te uvodi element sumnje", napominje se.
 
Iako je u naslovu sam grad se u filmu rijetko izravno opisuje, glumica govori o svojim filmovima, ljubavnim vezama i kako su one utjecale na njezin život.
 
Gradovi su koordinate po kojima se kreću njezina sjećanja, u njima se zaustavljaju i iz njih odlaze, arhitektura postaje sučelje interiornosti i eksteriornosti, a stari je Pariz ispresijecan slikama arhitekture sedamdesetih koje nisu postojale dok je ona tamo živjela, ali koje predstavljaju ikone perioda koliko i ona sama, ističe se.
 
Redateljica Manon de Boer nezavisna je umjetnica koja je studirala umjetnost u Rotterdamu i u Amsterdamu. Njezin rad obuhvaća filmove, video radove i audio radove koji se često bave pitanjem pamćenja i vremena, trajanja, a film o Sylviji Kristel prikazan je na nizu festivala diljem svijeta.
 
MM centar je tijekom prošle godine prikazao 434 filma svih rodova i vrsta, od eksperimentalnog filma do zaboravljenih pionira svjetske kinematografije i klasika. (Hina)

(R.P.B., 09.01.2017)