Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatska se predstavlja na pariškom sajmu knjiga

Republika Hrvatska će se po prvi puta ove godine predstaviti na najvećem međunarodnom sajmu knjiga u Francuskoj 'Livre Paris' koji se održava od 15. do 18. ožujka 2019. godine. 
vrijeme: 15.03.2019.
url: http://www.croatian-literature.hr

Ove godine Sajam knjiga u Parizu je u kontekstu aktualne političke situacije umjesto pojedinačne zemlje partnera odabrao temu "Europa" tako da je i hrvatsko predstavljanje zamišljeno u okvirima te velike teme.

U europskom dijelu sajma na nacionalnom će štandu biti predstavljen izbor iz suvremene hrvatske književnosti s ciljem upoznavanja francuske i europske publike, odnosno s ciljem intenziviranja prevođenja djela suvremenih hrvatskih autora na druge europske i svjetske jezike. Pri tome mrežnu stranicu www.croatian-literature.hr koja donosi ogledne prijevode i informacije o najvažnijim suvremenim domaćim autorima uspostavljamo kao važu referentnu točku. Poseban naglasak bit će na hrvatskoj poeziji, klasičnoj i suvremenoj, objavljivanoj u Francuskoj najvećim dijelom u suradnji s nakladnikom L'Ollave.

Budući da je hrvatska kultura u Francuskoj zastupljena u velikoj mjeri na području stripa, na nacionalnom će štandu biti izložena djela domaćih autora koji već imaju zamijećen uspjeh na francuskom tržištu. S obzirom na postignute uspjehe, ali i s ciljem predstavljanja raznovrsnih umjetničkih glasova izložit će se djela Danijela Žeželja, Helene Klakočar, Igora Kordeja i Darka Macana, Simona Bogojevića Naratha i Frane Petruše.

Djela hrvatskih autora zadnjih godina prevedenih i objavljenih u Francuskoj bit će dostupni potencijalnim kupcima u europskoj knjižari koja će djelovati u okviru sajma, a na europskoj pozornici 18. ožujka od 17 do 18 sati održat će se predstavljanje hrvatske književnosti, odnosno francuskih izdanja hrvatskih autora. Budući da početkom ožujka izlazi francuski prijevod zbirke priča Eskimi kao prozaik predstavit će se Damir Karakaš, a pjesnikinja i prevoditeljica Vanda Mikšić predstavit će svoju poeziju koja je također prevođena u Francuskoj. Razgovor o suvremenoj hrvatskoj književnosti moderirat će urednica i prevoditeljica Ursula Burger.

Ovogodišnji nastup na pariškom sajmu knjiga organizira Ministarstvo kulture u suradnji s hrvatskim i francuskim partnerima.

https://www.min-kulture.hr/