Preskočite na glavni sadržaj

Margareta Ferek Petrić izabrana za umjetničku voditeljicu Muzičkog biennala Zagreb

Skupština predstavnika Hrvatskog društva skladatelja (HDS) 16. siječnja donijela je odluku o izboru novog umjetničkog voditelja Muzičkog biennala Zagreb (MBZ). Izabrana je Margareta Ferek Petrić, mlada ali već afirmirana hrvatska skladateljica s Bečkom adresom.
vrijeme: 16.01.2019.
Njen mandat odnosi se na biennalska izdanja 2021. i 2023. pa će tako imati čast definirati program festivala na kojem će se proslaviti njegov šezdesetgodišnji jubilej.

Margareta Ferek Petrić rođena je 1982. u Zagrebu. Obrazovala se na Sveučilištu za glazbu i primijenjene umjetnosti u Beču kod Ivana Eröda, Chaye Czernowin i Klaus-Peter Sattlera. Napisala je velik broj solo i komornih skladbi, vokalnih i orkestralnih djela, glazbi za kazalište i za jazz orkestre. Njene kompozicije redovito izvode ugledni ansambli i glazbenici diljem svijeta. Surađivala je, izmedu ostalog, sa Muzičkim biennalom Zagreb, Donaufestival Strudengau, Tribinom u Opatiji, umjetničkim kolektivom SNIM, ansamblima Die Reihe, Reconsil, Platypus, Kontrapunkte, TENM, Klingekunst, Chromoson, Koehne kvartet, Papandopulo kvartet, Trio GIG i drugima. Glazba joj je objavljena na diskografskim izdanjima Decca Recordsa i Croatiae Records. Margaretine glazbene ideje odlikuju se različitim aspektima: ironičnim tretiranjem glazbenih estetika iz prošlosti, igrom novih eksperimentalnih instrumentalnih tehnika, živim ritmičkim kretnjama i balkanskim melosom, metaforičkim fragmentiranjem drugih umjetničkih oblika kroz zvuk sa ciljem postizanja auditivne raznolikosti, te mentalne slobode i poruke humanizma kroz glazbu.

Muzički biennale Zagreb jedan je od najznačajnijih hrvatskih glazbenih festivala i jedan od najstarijih festivala suvremene umjetničke glazbe u svijetu. Utemeljio ga je 1961. godine Milko Kelemen a nakon njega vodili su ga skladatelji Igor Kuljerić, Stanko Horvat, Ivo Josipović, Berislav Šipuš i Krešimir Seletković.

Opširnije:
http://www.hds.hr/