Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Iconophilia glow' Ksenije Turčić u Pogonu Jedinstvo

Samostalna izložba 'Iconophilia glow' akademske slikarice Ksenije Turčić, za koju je nagrađena na 25. slavonskom bijenalu, otvara se u utorak u Velikoj dvorani zagrebačkog Pogona Jedinstvo. 
vrijeme: 15.01.2019.
mjesto: Zagreb, Pogon Jedinstvo
url: http://www.pogon.hr/

Turčić je za svoj rad "Iconophilia" 2016. godine bila nagrađena samostalnom izložbom koja se održala prošle jeseni u Osijeku, a sastoji se od prostorne instalacije i videa, koji se sada izlažu u Zagrebu.

Za svoj bijenalski rad, koji propituje 'ljubav prema slici, odrazu, prikazu' autorica je koristila stare crno-bijele obiteljske fotografije, pronađene odbačene kao smeće, i njima manipulirala tako da je lica fotografiranih osoba prekrila gustom bijelom bojom.

Po riječima kustosice Valentine Radoš, tom izložbom autorica nastavlja proces brisanja individualnosti čovjeka, a prepoznatljive identifikacijske crte počinju se razlijevati kao Rorschachove mrlje.

"Umjetnički rad ulazi u naš mentalni prostor kroz vizualnu suptilnost i u vremenu kada je odraz ljudskog lika i lica sveprisutno pravo nameće se pitanje što ostaje nakon što se prepoznatljivost pretvori u anonimnost?", zapisala je Radoš u predgovoru.

Ksenija Turčić diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1987. godine u klasi profesora Ferdinanda Kulmera, gdje je od 2010. zaposlena u zvanju izvanredne profesorice na Katedri za crtanje i slikanje na Slikarskom odsjeku. Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu, a za je rad dobila brojna priznanja i nagrade.

Izložba će biti otvorena do 20. siječnja. (Hina)