Preskočite na glavni sadržaj

Preminuo operni solist Stojan Stojanov

Stojan Stojanov, operni solist, dugogodišnji prvak Opere HNK u Zagrebu i operni pedagog, preminuo je u utorak u 89. godini u Zagrebu.  
vrijeme: 25.12.2018.

Muzičku akademiju završio je u Sofiji kod profesora Hrista Brmbasova. Debitirao je kao Rodolfo u Puccinijevoj La Bohème u Bugarskoj nacionalnoj operi u Sofiji. Još za vrijeme studija nastupao je u pojedinim opernim izvedbama te Opere u kojoj je ostao tri godine, a zatim je prešao u Skopje. Od 1969. bio je angažiran u zagrebačkoj Operi HNK, u kojoj je nastupao u velikom broju repertoarnih premijernih i repriznih predstava do umirovljenja 1994. godine. U svojoj dugoj tenorskoj karijeri kreirao je više od 40 velikih i glavnih uloga u njemačkom, talijanskom, francuskom, slavenskom i domaćem repertoaru.

Za svoj rad dobio je mnoge nagrade. Na početku karijere pobijedio je na Moskovskom festivalu mladih opernih umjetnika, 1957., dobio je diplomu na Festivalu mladih opernih pjevača u Beču, 1959., Nagradu Erkel u Budimpešti 1960., a 1962. je osvojio nagradu na Prvom bugarskom natjecanju za interpretaciju opernog repertoara. Dobitnik je i Nagrade Milka Trnina za interpretaciju Otella u istoimenoj Verdijevoj operi u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu.

Nastupao je na mnogim opernim pozornicama u zemlji i inozemstvu: Split, Osijek i Rijeka, u svim opernim kućama u regiji: Beogradu, Novom Sadu, Skopju, Sarajevu, Ljubljani, Mariboru, a gostovao je i na opernim pozornicama u Španjolskoj, Egiptu, Grčkoj, Njemačkoj, Rusiji, Poljskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj, Švicarskoj, Francuskoj, Finskoj i Italiji.

Komemoracija za Stojana Stojanova održat će se 4. siječnja u 11 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. (HRT)