Preskočite na glavni sadržaj

Poziv za iskazivanje interesa za sudjelovanje na Natječaju za oblikovanje vizualnog identiteta Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku

Hrvatski kulturni dom raspisuje, a Hrvatsko dizajnersko društvo provodi pozivni natječaj za oblikovanje vizualnog identiteta Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku u Rijeci. Pozivaju se zainteresirani autori i timovi da prijave interes za sudjelovanje u natječaju kao pozvani natjecatelji. Rok za primanje zahtjeva za sudjelovanje u natječaju jest 10. siječnja 2019. do 15 sati.
prijava: 10.01.2019
url: http://dizajn.hr/

Hrvatski kulturni dom na Sušaku je javna ustanova u kulturi osnovana 2018. godine. Nalazi se u istoimenoj zgradi na Sušaku kojom je do ove godine upravljao Odjel gradske uprave za kulturu. Novoosnovana ustanova nastavila je djelovati kao prepoznatljivo gradsko kulturno središte u kojem se tijekom cijele godine održavaju brojni kulturni, edukativni i zabavni programi u plesnim, dramskim, glazbenim, filmskim, multimedijalnim i likovnim djelatnostima. Ustanova za sada nema vlastitu produkciju, ali je prostorom, opremom i organizacijsko-tehničkom podrškom kapacitirana da udomaći programe drugih organizatora (najvećim dijelom organizacija i udruga s nezavisne scene, umjetničkih organizacija i drugih institucija kao i razna gostovanja…).

Cilj ustanove je promicanje novih i beskompromisnih umjetničkih izraza i poetika te razvoj kreativnog potencijala lokalnih umjetničkih institucija i skupina kroz mogućnost vlastitog autorskog rada kao i ulazak HKD u vlastite produkcijske i koprodukcijske projekte. Tako bi se širom otvorio prostor za istraživanje nove likovne, scenske i glazbene forme kao i za razvoj novih tehnologija i digitalnih umjetnosti (kroz projekte koje uključuju multimedijalnost). Razvoj glazbenog, likovnog i scenskog repertoara obuhvaćao bi izvedbe srednjih i većih formata, kao i repertoara za mlade te kontinuirane izvedbe za najmlađe u suradnji s Gradskim kazalištem lutaka iz Rijeke. Program se kani usmjeriti na njegovanje rada specifičnih – novih, ali i renomiranih autora.

Sama zgrada HKD upečatljivo je i iznimno značajno djelo međuratne moderne arhitekture, planirana kao simbol kulturnih i tehnoloških dometa svoga vremena u širem kontekstu. Projektirana je interdisciplinarnim pristupom mladog i progresivnog arhitekta Josipa Pičmana, uz čiju je tragičnu sudbinu vezana. Razradu Pičmanovog projekta preuzeo je arhitekt Alfred Albini. Od izgradnje, 1947. godine, do danas, ova je građevina zadržala kontinuitet kulturne i umjetničke djelatnosti.
 
Opširnije…