Preskočite na glavni sadržaj

6. Device_art festival u Zagrebu

6. Device_art festival u Zagrebu
Šesto izdanje Device_art festivala u Zagrebu započinje njegovom centralnom izložbom 'Strojevi nisu sami' koja će se otvoriti 18. prosinca u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti u 19 sati, a posjetitelji će je moći razgledati do 3. veljače 2019.  
vrijeme: 18.12.2018.
mjesto: Zagreb

Centralno događanje festivala izložba je "Strojevi nisu sami" koja će biti postavljena na 1500 m2 prostora u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti. Radovi umjetnika predstavljaju najbolje od svjetske suvremene umjetnosti koja se bavi tehnologijom, robotikom i mašinama te temama poput umjetne inteligencije i kibernetike. Ukorijenjena u lokalnu zajednicu i okoliš, izložba odražava ideju strojne ekologije - svjetonazor ujedinjenosti u cjelinu koja prosperira tako da svakom svome dijelu, s jednakom pažnjom, poštovanjem i značenjem, osigurava mjesto unutar te cjeline. Veličina produkcije ovogodišnje će izdanje festivala ubrojiti među najveća događanja u suvremenoj novomedijskoj umjetnosti u Hrvatskoj u posljednjih 10 godina, i učvrstiti poziciju Zagreba i Hrvatske na globalnoj umjetničkoj mapi.

Na međunarodnom festivalu umjetnosti, robotike i novih tehnologija predstavit će se 25 međunarodnih umjetnika i 21 rad koji mapira suvremeno djelovanje strojeva i ljudsku kohabitaciju s njima.

U Zagreb dolaze neka od velikih imena novomedijske scene iz cijeloga svijeta kao što su Ralf Baecker (Njemačka), Martin Howse (Velika Britanija), Marnix de Nijs (Nizozemska), Ief Spincemaille (Belgija), Navid Navab (Kanada/Iran) i Wang Yuyang (Kina).

Na izložbi će se predstaviti i golemi umjetnički projekt "Empathy Swarm" koji će u svojoj konačnoj fazi rezultirati rojem od 100 interaktivnih robota koji reagiraju na ljudske emocije. Autori ovog fascinantnog projekta su Adam Donovan (Australija/Austrija) i Katrin Hochschuh (Njemačka). Umjetnici su robote izrađivali tijekom tromjesečne rezidencije u Zagrebu uz produkcijsku podršku biroa za suvremenu umjetničku praksu KONTEJNER.

Uz istaknute svjetske autore, na izložbi će se predstaviti i hrvatski umjetnici Silvio Vujičić, Mirjana Vodopija, Tin Dožić, Siniša Lordan i Vladimir Novak. 

Opširnije:
https://www.facebook.com/kontejner.bureau/