Preskočite na glavni sadržaj

Modernizam na Makarskoj rivijeri - predavanja

U ponedjeljak, 10. prosinca, Udruga Kačić počinje s ciklusom javnih predavanja hrvatskih arhitekata o modernističkoj arhitekturi jadranske obale, s naglaskom na hotele i lječilišta na Makarskom primorju.
vrijeme: 10.12.2018. 18,30 h
mjesto: Makarska; Hotel Miramare
url: https://hr-hr.facebook.com/udrugakacic/

Prvi dio programa koji će se održati 10. prosinca u Hotelu Miramare u Makarskoj daje kontekstualni okvir u kojem nastaje moderna turistička arhitektura 60-ih i 70-ih godina na Jadranu. O tome će biti više riječi u predavanju arhitekta i kustosa Maroja Mrduljaša s Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji će se posebno osvrnuti na turističku arhitekturu Ante Rožića na Makarskom primorju.
 
Ciljevi koji se žele postići provedbom ovog programa su podizanje lokalne svijest o važnosti i vrijednosti arhitekture 20. stoljeća, valoriziranje modernističke arhitektonske baštine s ciljem njene zaštite, te poticanje na kritičko promišljanje prostora i odnosa prema baštini.
 
Program:

10. 12. 2018.
18:30 Maroje Mrduljaš //predavanje//
''Sunčana strana modernizma - modernistička turistička arhitektura na hrvatskoj jadranskoj obali'', Hotel Miramare, Makarska
 
20:00 Betonski spavači // projekcija dokumentarne serije // "Megastrukture"
2016, Produkcija: Hulahop za HRT; Hotel Miramare, Makarska
 
Maroje Mrduljaš je arhitekt, kritičar i kustos. Autor je i urednik više knjiga o arhitekturi i dizajnu: Tadao Ando: Nadilaženje suprotnosti, Modernism In-Between (s Vladimirom Kulićem), Dizajn i nezavisna kultura, Suvremena hrvatska arhitektura – testiranje stvarnosti i drugih. Od 2005. urednik je, a od 2017. glavni urednik časopisa Oris. Marojevi su tekstovi objavljeni u vodećim međunarodnim publikacijama uključujući A+U, Archithese, Bauwelt, db i Domus.

Bio je kustos i suradnik na izložbama i publikacijama Concrete Utopia (MoMA NY), SOS Brutalism (DAM Frankfrukt), Vjenceslav Richter (MSU Zagreb), Umjetnost 1960-ih u Hrvatskoj (MUO Zagreb), Podizanje zavjese: srednjoeuropske arhitektonske mreže (Bijenale arhitekture u Veneciji 2014.), Team X East (MSN Varšava), Nedovršene modernizacije: Između utopije i pragmatizma (UG Maribor), Kontinuitet modernosti, Balkanologija (SAM Basel), Modeli stanovanja: eksperiment i svakodnevni život (Kunstlerhaus, Beč) i drugim. Od 2014. je izbornik hrvatske sekcije izložbe Piranesi (Piranski dani arhitekture).

Godine 2009. osnovao je suradničku istraživačku platformu Nedovršene modernizacije (s Vladimirom Kulićem) koja se bavi istraživanjem arhitekture i urbanih fenomena u regiji bivše Jugoslavije. Koautor je dvije sezone dokumentarnih filmova Betonski spavači o zanemarenoj poslijeratnoj modernističkoj arhitekturi u regiji bivše Jugoslavije.

Maroje je nezavisni ekspert nagrade EU za arhitekturu Mies van der Rohe i član odbora stručnjaka Europske nagrade za urbani javni prostor. Predavač je na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
 
Betonski spavači: Megastrukture
 
Bavi se fenomenom masovnog turizma i megastrukturama, kućama-gradovima koje su često mogle udomiti više gostiju od broja žitelja povijesnih naselja u kojima su nastale. Iz načina na koji su ti hoteli ogromnog kapaciteta bili osmišljeni možemo učiti o idejama modernizma, planskom razvoju Jadranske obale i načinima na koje se može postići ravnoteža između ekonomskog rasta i očuvanja zatečenih vrijednosti, između masovnog turizma i života lokalnog stanovništva.
 
Ulaz na predavanja i projekcije filmova je besplatan!
 
Organizator: Udruga Kačić
Pokrovitelji: Splitsko-dalmatinska županija, TZ Makarska, TZ Brela, TZ Podgora, Hotel Biokovo, Hotel Miramare
Partner: Oris Kuća arhitekture
Organizatorica i voditeljica projekta: Antonia Vodanović
Vizualni identitet / fotografije: Brankica Pejković