Preskočite na glavni sadržaj

Autorski projekt Arpada Schillinga u prosincu na sceni ZKM-a

Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) kao svoju novu premijeru najavljuje, 15. prosinca, autorski projekt istaknutog mađarskog redatelja Arpada Schillinga radnog naslova 'Furgon', u kojemu se kroz priču jedne obitelji i tajni koje skriva bavi pitanjima društva u cjelini. 
vrijeme: 15.12.2018.
mjesto: Zagreb, ZKM
url: http://www.zekaem.hr/

Kako se ističe u najavi, riječ je o prvoj režiji tog renomiranog mađarskog redatelja u Hrvatskoj, projektu koji, po redateljevim riječima, nastaje od nule, gradeći se kroz suradnju s glumcima ZKM-a.

"Glumimo i gradimo ovu predstavu ni iz čega. Kad sam stigao, nisam imao ništa osim same priče i nekih likova. Radim zajedno s glumcima na izgradnji te predstave za vas", poručuje redatelj u kratkoj najavnoj video poruci na mrežnim stranicama ZKM-a.

U njoj se bavi društvenim pitanjima što je, kako je napomenuo, njegova ključna preokupacija: "Radimo na tajnama koje svi mi skrivamo", kazao je.

Predstava, radnog naslova "Furgon", priča je o obitelji koja pokušava preživjeti tijekom rata i usred kapitalističkih pravila. "Naravno, oni moraju činiti neke loše stvari, koje potom nastoje prikriti. No, nakon što tajne izađu na vidjelo, postoji jedan trenutak kada moramo priznati što smo učinili", rekao je Schiling.

Predstava se razvija kao proces u nastajanju koji će se "ispisati" kroz glumačke improvizacije i suradnju s glumcima Hrvojkom Begović, Katarinom Bistrović Darvaš, Zoranom Čubrilom, Dadom Ćosićem, Petrom Leventićem, Edvinom Liverićem, Filipom Nolom, Uršom Raukar, Rakanom Rushaidatom, Doris Šarić Kukuljica, Mateom Videkom i Tinom Orlandini.

Tjedan dana prije premijere održat će se tribina i diskusija o predstavi.

Arpad Schilling (1974.) zagrebačkoj je publici poznat po satiričkoj predstavi "BLACKland" o stanju mađarskog društva nakon ulaska u EU, s kojom je gostovao 2007. na Festivalu svjetskog kazališta. Na Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci gostovao je s predstavom "Galeb", koja je i nagrađena za najbolju predstavu festivala te režiju.

Schilling je 1995. utemeljio kazalište Krétakör, vodeći ga i istodobno studirajući na Akademiji kazališnih i filmskih umjetnosti u Budimpešti. Nakon niza suradnji s istaknutim europskim teatrima, kao što su Nacionalno kazalište iz Strasbourga, Schaubühne u Berlinu, Kazalište József Katona u Budimpešti, te Piccolo Teatro u Milanu, odbivši nekoliko ponuda da se pridruži nacionalnim kazalištima, Schilling je nastavio razvijati i voditi kazalište Krétakör, pretvorivši ga u stalnu kazališnu skupinu. (Hina)