Preskočite na glavni sadržaj

Boris Roce: 'Energija' - izložba keramike

Izložba keramike Borisa Roce pod nazivom 'Energija' otvara se u srijedu, 14. studenoga 2018. u 19:30 sati, u Maloj dvorani Galerije Prica u Samoboru.
vrijeme: 14.11.2018.
mjesto: POU Samobor, Galerija Prica
url: https://www.samobor.hr/galerija-prica/

Energija

Zadovoljstvo, radost i sreća ili možda sreća u nesreći.
Upravo ti pojmovi prevedeni na hrvatski jezik opisuju japansku raku tehniku glaziranja i paljenja keramike.
Ima nešto izuzetno privlačno u glini koja traži naš dodir. Ona je ta koja će na poseban način spojiti energiju nas i tog prapovijesnog materijala u stvaranju umjetničkog djela. Energija se ne može uništiti, ona prelazi iz jednog oblika u drugi, s jednog tijela na drugo i to je ona vječna igra između duha i materije.
Keramika je jedan od najstarijih materijala koje je čovjek počeo koristiti kako bi se kreativno izrazio. Sastavni je dio čovjekova života već tisućama godina. S vremenom su keramičari tražili mnogo više od tih temeljnih uvjeta te su počeli istraživati nove tehnike.
Naše znanje o raku tehnici potječe još iz 16. stoljeća u Japanu iz vremena majstora zen budizma. U svojim tradicionalnim obredima ceremonije čaja koristili su posuđe izrađeno raku tehnikom smatrajući da prirodnost i jednostavnost izrade takvog predmeta materijalizira vrijednosti njihove filozofije.  
Boris Roce je u svijet keramike, kako sam kaže, ušao sasvim slučajno. Ono što se promijenilo u umjetnikovom svijetu koji je do tada bio uronjen u život grafike je novo polje istraživanja, višeslojnost tehnike koju treba proučiti i brojne mogućnosti eksperimentiranja.
Svojim nepresušnim entuzijazmom i velikom ljubavi prema poslu tijekom godina svoga djelovanja stvorio je svoj prepoznatljiv, promišljeni keramički jezik u koji je suptilno upleo svijet simbola kao i slojevitu apstrakciju.
Roce slijedi svoj kreativni put neprestano učeći znanje od starih majstora, kolega keramičara, ali i od djece s kojima radi neprestano si postavljajući nove izazove u kojima pronalazi zadovoljstvo svog poziva.
Znanje stečeno istraživanjem te čak i kombiniranjem grafike i keramike pretočio je u umjetničke objekte, ploče i instalacije.
U njegovim radovima možemo na prvi pogled vidjeti da ga okupira simbol kruga. To je u mnogim vjerama i filozofijama snažan simbol vječnosti, snage, svemira i savršenstva. Roce se poigrava njegovom formom otvorenog ili zatvorenog kruga. Oblik je to koji pronalazi u prirodi kao svojoj vječnoj inspiraciji.
Zanimljive su instalacije koje stvara od naizgled samostalnih kvadratnih ploča apstraktnog motiva, koja bi svaka za sebe mogla postojati kao zasebno umjetničko djelo, spajanjem u cjelinu tvori prepoznatljiv oblik poteza kruga. Samim time ponovo uspostavlja tok energije.
Samostalni objekti kružne forme svojom strukturom podsjećaju na zjenicu oka u kojima se umjetnik poigrava sa življim i tamnijim tonovima. Ističe se reljefnost njihove površinske strukture nastale utjecajem visokih temperatura i redukcijom zraka prilikom čega se stvaraju posebni efekti koji se mogu dobiti jedino raku tehnikom.
Nakon brojnih godina istraživanja, pedagoškog rada, ostvarenih brojnih samostalnih i skupnih izložbi i dobivenih nagrada na kraju ostaje zadovoljstvo urođeno ljudskoj potrebi za stvaralaštvom, za rukotvorstvom, za radom čiji je cilj čista radost.

— Nikolina Šimunović, kustosica Galerije Prica


https://www.samobor.hr/galerija-prica/

https://www.facebook.com/events/345648329522466/