Preskočite na glavni sadržaj

Teatar Verrdi iz Zadra s kontroverznom predstavom 'Othello, nezakonita liturgija' u KNAP- u

Predstava 'Othello: nezakonita liturgija' Teatra Verrdi iz Zadra, u režiji Zlatka Pakovića, koja se temom Othellove ljubomore bavi rušeći sve konvencije, tabue i predrasude, gostovat će u utorak, 30. listopada, u Centru kulture na Peščenici KNAP u Zagrebu.
vrijeme: 30.10.2018.
mjesto: Zagreb; Kazalište Knap, Ivanićgradska 41a
url: http://www.knap.hr
 

Kako se ističe u najavi, "Othello: nezakonita liturgija" velika je priča o ideološkom dresiranju čulnosti i emocionalnosti čovjeka, u kojoj se progovara o onome što inače ostaje prikriveno sentimentalnim razlozima Othellove ljubomore.

 

"Krajnje je vrijeme da govorimo o ljubomori koja svakog čini generalom ljubavi jer se njen uzrok nalazi u militantnoj ideologiji - o doktrinarnoj ideologiji osjećanja", kazao je redatelj Paković o predstavi.

 

"General Othello hoće biti ljubomoran da se ne bi suočio s istinom da sam nije ništa drugo do javna kurva u generalskoj uniformi Venecije. On je konvertit, ali i kolaboracionist. Ljubomora je samo iracionalni, nesvjesni poriv kojim rukovode duboko potisnuti socijalni i politički razlozi, inkarnirani u Othellove emocije i u Othellovu čulnost", dodao je.

 

U predstavi koja je, po mišljenju kritike, "jedna od najutemeljenijih, na kazališnoj provokaciji sazdanih inscenacija nekog Shakespearova dramskog teksta", te koja "ruši sve konvencije, tabue i predrasude igrom koja je slika i prilika post dramskog teatra", Othella i Desdemonu igraju Juraj Aras i Hrvojka Begović.

 

Na postupnom rušenju slike o vjernoj Desdemoni kao žrtvi Jagove spletke i Othellu kao idealiziranom časnom, Mletačkoj republici i kršćanstvu odanom ratniku, Begović i Aras ostvaruju fascinantne uloge, stoji u najavi.

 

Dok uranjaju u dubinu kako Shakespeareovih junaka tako i vlastite glumačke osobnosti, stvarajući dojmljivu tragediju ljudi suočenih s uvidom u to da je sve ono što su vjerovali i mislili o sebi zapravo općeprihvaćena konvencionalna slika sredine o njima, Paković im kao redatelj i sudionik scenskog događanja pokazuje nešto mnogo mračnije i teško prihvatljivo, dodaje se.

 

Aras i Begović izmjenjuju se u ulozi Jaga, a glumački ansambl čine još i Vilim Matula (Glas Sinjorije) te Zlatko Paković (Kor). Glazbenu obradu, oblikovanje tona i svjetla potpisuje Juraj Aras. (Hina)