Preskočite na glavni sadržaj

ZFF: Producentica većine von Trierovih filmova na festivalu

U okviru ovogodišnjeg programa Zagreb Film Festivala (ZFF) posvećenog edukaciji profesionalaca, mladih filmaša i svih zainteresiranih kroz poseban program Industrija, gostovat će i Marianne Slot, producentica većine filmova Larsa von Triera, počevši od kultnog 'Lomeći valove' do 'Kuće koju je sagradio Jack'.
vrijeme: 16.11.2018.
mjesto: Zagreb
url: http://www.zff.hr/

Francuska producentica danskih korijena ima više od 25 godina staža i sudjelovanja na mnogim međunarodnim produkcijama autora kao što su Sergei Loznitsa, Benedikt Erlingsson, Naomi Kawase ili Yeşim Ustaoğlu.
 
U Cannesu je 2015. nagrađena odlikovanjem francuskog viteškog reda za umjetnost i književnost, a njezin posljednji film "Halla ide u rat", koji sa ZFF-a opisuju kao "uvrnutu akcijsku komediju o eko-aktivistici koja s lukom i strijelom juriša na industriju aluminija" prikazat će se u glavnom natjecateljskom programu zagrebačkog festivala.
 
Slot će predavanje održati u petak, 16. studenog, nakon čega će se prikazati film u njezinoj produkciji, "Nježna žena" (2017.) redatelja Sergeija Loznitse.
 
Masterclass će održati i nagrađivani islandski redatelj i scenarist Hafsteinn Gunnar Sigurðsson, u srijedu, 14. studenog, čiji je treći film "Kucni u drvo"na repertoaru domaćih kina nakon što je premijerno prikazan u Veneciji i bio predstavnik Islanda za Oscara.
 
Sigurðsson će zagrebačkoj publici govoriti o tome kako iz njegovog iskustva ograničenja i pritisci pod kojima se filmovi produciraju, osobito prvi i drugi, vode k boljem poznavanju vlastitih granica te kreativnim i zanimljivim rješenjima koja nisu sasvim očita.
 
U suradnji s Restart Labelom i Kinedokom održat će se studija slučaja mađarskog redatelja Balazsa Simonyija, pod nazivom "Trči, redatelju, trči! – Trostruki život filmaša",
 
Prije predavanja najavljenog za subotu, 17. studenog, prikazat će se njegov dokumentarni film "Ultra", snimljen u koprodukciji s HBO-om s temom Spartatlona, jedne od najprestižnijih i najzahtjevnijih utrka koja pokriva povijesnu trasu od 246 kilometara od Atene do Sparte i traje 36 sati, a koju je redatelj završio čak šest puta.
 
Studija slučaja pokazat će kako izgleda rad na filmu u kojem je redatelj ujedno i protagonist te kako raditi s golemom količinom materijala koja obuhvaća više od 250 sati.
 
VR radionica za mlade Virtualni Alep organizirana u suradnji s udrugom Are You Syrious, održat će se 12. i 13. studenog.  Sudionici radionice, stariji od deset godina moći će se upoznati s inspirativnom vizijom 14-godišnjeg Mohameda Kteiša koji je na uništenje svog rodnog grada Alepa odgovorio kreiranjem makete grada koji su VR stručnjaci pretočili u virtualnu stvarnost. Sudionici će slijediti njegov primjer i 'rekonstruirati' Zagreb papirnatim maketama.
 
Potom će voditelji radionice, Alex Pearson, kreativni producent i Andy Overton, 3D animator i kreativni tehnolog, makete prebaciti u digitalni oblik i stvoriti njegovu verziju u virtualnoj stvarnosti.
 
Virtualni Alep premijerno je prikazan na festivalu Sheffield DocFestu, a prijave dvodnevnu radionicu su otvorene, na e-mail inja@zagrebfilmfestival.com, do popunjenja mjesta.
 
Cjeloviti program edukacijske platforme Industrija, koja osim predavanja uključuje radionice Moj prvi scenarij, Moja prva videoigra i Industrija Mladost! bit će objavljen na službenim stranicama Zagreb Film Festivala 30. Studenog. (Hina)