Preskočite na glavni sadržaj

U Berlinu od 13. do 19. listopada novo izdanje natjecanja Prix Europa

Novo izdanje festivala medijskih profesionalaca iz cijele Europe počinje u Berlinu ove subote, otvarajući 32. natjecanje Prix Europa pod pokroviteljstvom Europskoga parlamenta.  
vrijeme: 13.10.2018.
mjesto: Berlin

Imena najboljih europskih produkcija u 10 različitih kategorija televizijskih, radijskih i online ostvarenja otkrit će se nakon intenzivnog rada žirija (preslušavanja, diskusija i ocjenjivanja) u ovom jedinstvenom festivalu-radionici u kojem medijski preofesionalci, novinari, autori i redatelji sudjeluju u međunarodnoj razmjeni svojih umijeća te otvorenim raspravama. Promišljanje Europe i europskog u susretu gotovo tisuću autora različitih programa iz cijelog kontinenta ostavlja dubok dojam na svakog sudionika, te uistinu potcrtava osnovni cilj festivala izrečen u motu "Odražavati sve glasove". 
 
U ovogodišnjem izdanju tog prestižnog natjecanja, nakon predselekcije prijavljenih programa, u nominacijama festivala Hrvatsku radio-televiziju predstavlja radijska emisija iz ciklusa Oda-birano koji se već 6 godina emitira na Prvom programu Hrvatskog radija. "Šetnjozvuk grada - Odjeci Hrvatskog glazbenog zavoda" sudjeluje u završnici natjecanja u kategoriji Radio Music kao jedna od 15 emisija iz ukupno 10 zemalja. 

Emisiju su osmislile i ostvarile Lana Deban i Iva Lovrec Štefanović koja će, kao autorica i ujedno urednica sudjelovati u radu žirija te predstaviti tu "radiopisnu šetnju kojom ih je vodila muzikologinja Nada Bezić u susretu zvukova i priča, poznatih i manje poznatih likova i glasova između povijesti i mita, sa skrivenim zvukovima škripavoga parketa i sačuvanih glazbi". Premijerno emitirana 28. studenog 2017.  priča osluškuje zvukove "od fantastičnog odjeka u velikoj dvorani, do ormara koji čuvaju blago, od žamora prije društvenoga koncerta do tišine prostora koji je do nedavno bio prepun zvukova Muzičke akademije - uz pogled na stare fotografije i pogled na vrijeme glazbe i glazbina prostora koje Hrvatski glazbeni zavod kao društvo, zgrada i glazbena duša Zagreba nosi i čuva". 
 
U radu ovogodišnjeg izdanja festivala Prix Europa kao koordinatorica žirija nagrade Iris sudjeluje televizijska urednica Daniela Draštata koja će na zaključku festivala u sklopu televizijskog majstorskog tečaja "Povezati Europu - Odražavati sve glasove" predstaviti projekt "Novi susjedi". 
 
Natjecanje se održava u staroj zgradi Berlinskog radija (RBB) a završna večer s proglašenjem nagrada 32. Prix Europe i dodjelom tradicionalnih unikatnih skulptura bika održat će se u srcu Podstdama, zanimljivoj povijesnoj zgradi Schinkenhalle. (Iva Lovrec, HRT)
 
Više o festivalu:
https://www.prixeuropa.eu/