Preskočite na glavni sadržaj

Postavljanje prostorne instalacije Vesne Pokas na Lokrumu

Art radionica Lazareti u subotu, 29. rujna, u Maksimilijanovim vrtovima na Lokrum, ponovno postavlja rad Vesne Pokas iz 1996. godine.  
vrijeme: 29.09.2018.
mjesto: Lokrum

Vesna Pokas
Prostorna instalacija u Maksimilijanovim vrtovima, Lokrum, 1996./2018.


U umjetničkom radu Vesne Pokas uvijek je riječ o prostoru. Ova tvrdnja zvuči tautološki ako se zna da su njezini radovi uglavnom prostorne instalacije i to one specifično vezane za određeno mjesto. No, osim kao žanrovsko određenje i polazište, prostor je kod Vesne Pokas i mnogo više: 'materijal' koji ona oblikuje i tema o kojoj govori.

Promatrajući konkretne zadatosti mjesta, mikro lokacije u eksterijeru ili interijeru, nastavljajući se na pojedine prostorne osobitosti koje tu zatiče, umjetnica svojim, uvijek krajnje minimalističkim, intervencijama (pre)oblikuje posjetiteljev doživljaj prostora. Ili, malo preciznije rečeno, svojim intervencijama, ponekad jedva vidljivima, ona usmjerava ili zaustavlja kretanje kroz odabrani prostorni segment i time utječe na njegovu percepciju. No, nije riječ samo o vizualnoj percepciji i fizički drugačijem doživljaju prostora, samo o osvještavanju trenutnog mjesta ili pokreta promatrača-'korisnika', nego ujedno i o njegovim znakovitim psihičkim doživljajima: osjećaju osujećene želje, vlastitih mogućnosti ili nemogućnosti u prekoračenju zadatosti; ili pak, stvarnosti ili imaginaciji granica i prepreka.

Usto, iako je ovaj rad izvorno postavljen 1996., iz današnje perspektive, s iskustvom velikih problema u javnom prostoru i s konstantnom prijetnjom daljnjeg ograničavanja dotupnosti javnih mjesta za građanstvo, ovu instalaciju Vesne Pokas ne može se ne promatrati s dodatnim simboličkim konotacijama: kao prizor oduzetog prostora, izgubljenog prava na jedan svima dostupan prekrasan vrt.

— Evelina Turković

Rad Vesne Pokas u Maksimilijanovim vrtovima na Lokrumu bit će postavljen u sklopu programa Domaći rad: O nama - 30 godina ARL.

https://www.facebook.com/ARL.Dbk/