Preskočite na glavni sadržaj

Na bečkom sajmu Viennacontemporary izloženi su radovi i hrvatskih umjetnika

Likovno stvaralaštvo država srednje i jugoistočne Europe u središtu su jednoga od najvećih međunarodnih sajmova suvremene umjetnosti u Europi Viennacontemporary 2018 u Beču, na kojemu se predstavlja 118 galerija i institucija iz 27 država, među kojima je i Hrvatska.
vrijeme: 27.09.2018.
mjesto: Beč

"Viennacontemporary svake godine postaje sve internacionalniji, što je jasan znak za njegov daljnji razvoj", rekla je u srijedu na konferenciji za novinare u bečkoj Marx Halle umjetnička voditeljica sajma Christina Steinbrecher-Pfandt.

"Razvili smo zanimljiv profil sajma na kojem povezujemo i predstavljamo galerije i umjetnike i umjetničku scenu Austrije i država srednje i jugoistočne Europe, što ga čini posebnim",  ocijenila je.

Na najvećem bečkom sajmu suvremene umjetnosti u Austriji, iz Hrvatske treću godinu zaredom sudjeluje zagrebačka galerija "Kranjčar".

"Svakoj galeriji važno je sudjelovanje na uglednim sajmovima, odnosno biti u okruženju austrijskih i međunarodnih galerija, umjetnika i kolekcionara, gdje se pruža mogućnost stjecanja novih partnera i razmjene informacija te dogovora za nove poslove i buduću suradnju", izjavio je za Hinu kustos galerije Vanja Babić.

Ove godine izloženi su radovi Borisa Bučana i Borisa Demura koji su nastali 70-tih godina. "Tematska odrednica je poveznica između POP-Arta, primarnog slikarstva i konceptualne umjetnosti. a Bučan i Demur spadaju u začetnike konceptualne umjetnosti u Hrvatskoj", rekao je Babić.

"Sajam je Beč pozicionirao kao mjesto međunarodnog dijaloga i susreta umjetnika, galerista, kustosa, kolekcionara i drugih ljubitelja suvremene likovne umjetnosti, koji žele imati uvid u najnoviju produkciju i ponudu na umjetničkom tržištu", rekao je ravnatelj sajma Renger van den Heuvel.

Posebno je naglasio važnost suradnje s brojnim partnerima, bankama, institucijama, velikim bečkim muzejima, te potporom Austrijske savezne vlade, Austrijske gospodarske komore.

Digitalna revolucija promijenit će temeljno i područje tržišta umjetnosti, smatra većinski vlasnik sajma Dimitry Aksenov. Najavio je daljnje investicije te podupiranje kooperacije između umjetnosti i IT tehnologije.

Također je kazao da razmišljaju o unapređenju suradnje, čak i finacijskoj potpori mladih umjetnika i galerija u državama srednje i jugoistočne Europe, kako bi u još većem broju sudjelovali na sajmu. "U tom smislu razmišljamo o novoj strategiji", rekao je Hini Aksenov.

Na "festivalu suvremene likovne umjetnosti", kako je nazvan, do 30. rujna će se predstaviti radovi oko tisuću umjetnika, a dolazak je najavilo oko 500 kolekcionara iz svih krajeva svijeta. U sklopu sajma održat će se oko dvije stotine različitih priredbi: otvorenja pojedinačnih i skupnih izložbi, predavanja, rasprava, predstavljanje različitih projekata, instalacija, knjiga, filmski i video program poput "Living image" o likovnim umjetnicima, koji su uspješni i u glazbi, taj projekt je nastao u suradnji s muzejom moderne umjetnosti MUMOK-om, zatim niz razgovora s umjetnicima, kolekcionarima, kustosima o vrlo kompleksnoj pozadini globaliziranog svijeta umjetnosti  primjerice "Umjetničko tržište i internet".

Austrijsku likovnu scenu predstavljat će mladi umjetnici u programu pod nazivom "Zona1", a u programu pod naslovom "Focus Armenija - Dreaming Alive" sedam armenskih umjetnica predstavit će aktualnu umjetničku scenu Armenije.

Viennacontemporary otvoren je u srijedu za struku, a od četvrtka za posjetitelje.

Prošle godine sajam je posjetilo oko 30 tisuća posjetitelja. "Sajam je u sedam godina postao uspješna priča i most između istoka i zapada Europe na području likovne umjetnosti", zaključio  je Aksenov. (Hina)