Preskočite na glavni sadržaj

Mađarski dani u Rijeci od 21. do 23. rujna

Mađarski dani u Rijeci održat će se od 21. do 23. rujna, a na njima će se običajima, kulturom, obrtima i gastronomijom predstaviti Csepel - grad prijatelj Rijeke, najavljeno je na konferenciji za novinare u četvrtak u Rijeci.
vrijeme: 21.09.2018.
mjesto: Rijeka
Zamjenik riječkoga gradonačelnika Marko Filipović rekao je kako time želi ojačati prijateljske veze s Csepelom, uspostavljene 1997. godine. Rijeka i Mađarska dijele zajedničku povijest u jednom razdoblju, a bili su dio iste države pa su to temelji koji nas i danas povezuju, rekao je.

 

Većina događaja bit će na Korzu pa očekujemo da će mnogobrojni Riječani i gosti pokazati interes te tako doznati više o Mađarskoj, dodao je Filipović.

 

Veleposlanik Mađarske u Hrvatskoj Jozsef Magyar rekao je kako to veleposlanstvo, osim uspostavljanja gospodarskih veza, djeluje i na predstavljanju Mađarske u Hrvatskoj. Većina takvih događaja bila je u Zagrebu, a sad smo odlučili prirediti Mađarske dane u Rijeci, dodao je.

 

Prije službenog početka Mađarskih dana, u četvrtak, 20. rujna u Rijeci će se održati mađarsko-hrvatski poslovni forum. Mađarske dane službeno će otvoriti koncertni pijanist Tamas Erdla u Pomorskome i povijesnom muzeju Hrvatskoga primorja u petak, 21. rujna.

 

Tijekom vikenda, 22. i 23. rujna na Korzu će se predstaviti grad Csepel kroz običaje, obrte i glazbu. U subotu ujutro na Korzu će nastupiti "Hurdy gang", grupa koja uspješno spaja mađarsku etno glazbu s ritmovima turskih i maloazijskih naroda te latino glazbom. Nakon tog koncerta, lutkarsko kazalište "Bobita" iz Pečuha izvest će predstavu na štulama s divovskim lutkama "Brdo koje je preorao vrag".

 

U subotu će na Korzu nastupiti i ansambl "Budapest Music Show" s programom mađarske romske glazbe te mladići u limenom orekstru "Bohemian Brass Band".

 

U Pomorskome i povijesnom muzeju Hrvatskoga primorja 22. rujna navečer otvara se izložba "Rigojanči - ljubav kao slatko nadahnuće" o nastanku čuvenog kolača, nazvanog po slavnome mađarskom violinistu Rigou Jancsiju.

 

Zadnjeg dana, u nedjelju u crkvi Gospe Lurdske služit će se misa.

 

U nedjelju će nastupiti i Mađarsko kulturno društva "Ady Endre", a u sjedištu Zajednice Mađara u Rijeci bit će otvorena izložba predmeta iz kulturne baštine Baranje koja prikazuje svakidašnji život, rad i svečanosti iz toga kraja. U Art-kinu će se prikazati dokumentarni film o velikome mađarskom nogometašu Ferencu Puskasu "Puskas Hungary".

 

Gastronomski dio s mađarskim jelima bit će u restoranu hotela "Continental" i restoranu "Mornar". Sudjelovanje na svim događajima, osim na gastronomskom dijelu, se ne naplaćuje. (Hina)