Preskočite na glavni sadržaj

Otvorenje izložbe 'Blago koje traje' i predstavljanje knjige 'Monografija Gazi Husrev-begove biblioteke'

U predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u utorak, 4. rujna, u 18 sati, bit će otvorena izložba 'Blago koje traje', a istodobno će se održati i predstavljanje knjige 'Monografija Gazi Husrev-begove biblioteke'. Predstavljanje Monografije i postavljanje izložbe rezultat su suradnje Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Gazi Husrev-begove knjižnice iz Sarajeva. Izložba će biti otvorena do 15. rujna 2018.
vrijeme: 04.09.2018. 18 h
mjesto: Zagreb; NSK
url: http://www.nsk.hr/
Na početku svečanosti okupljene će pozdraviti glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić. Okupljenima će se obratiti i prof. dr. sc. Hilmo Neimarlija, akademik Enes Karić, zagrebački muftija Aziz ef. Hasanović i mr. sc. Osman Lavić koji će govoriti o Monografiji Gazi Husrev-begove biblioteke koja je objavljena u povodu 480. obljetnice djelovanja knjižnice.
 
Nakon predstavljanja knjige bit će otvorena izložba Blago koje traje autora Osmana Lavića, ravnatelja Gazi Husrev-begove knjižnice, te Fatima Tinjaka, knjižničara Fonda orijentalistike. O izložbi će govoriti prof. dr. sc. Aida Abadžić sa Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.
 
Izložba Blago koje traje predstavlja bogatstvo knjižnične građe koja se stoljećima čuva u Gazi Husrev-begovoj knjižnici i bit će prvi put predstavljena u Hrvatskoj.
 
Nazočni će moći uživati u izvedbi tradicionalnih bosansko-hercegovačkih pjesama – sevdalinki koje će izvesti glazbeni umjetnik Latif Moćević.
 
Gazi Husrev-begova knjižnica u Sarajevu jedna je od najstarijih kulturnih ustanova u Bosni i Hercegovini. Utemeljena je 8. siječnja 1537. godine i od tada neprekidno služi poslanju radi kojega je i utemeljena.