Preskočite na glavni sadržaj

'Biciklisti' i 'Manivald' nagrađeni u Hirošimi

Međunarodni festival animiranog filma u Hirošimi ove se godine po 17. put održao od 23. do 27. kolovoza. 'Biciklisti' u režiji Veljka Popovića dobili su posebno priznanje žirija, dok je 'Manivald' Chintis Lundgren također primio posebno priznanje koje mu je dodijelio međunarodni žiri. 
vrijeme: 28.08.2018.

Nagradu za Bicikliste ugledni estonski animator i karikaturist Priit Pärn obrazložio je ovim riječima: 'Ako u istom filmu mogu vidjeti ultra brze bicikliste, predivne stražnjice i polugolog kapetana onda je to to! Nagrada je osigurana!'. Inače, riječ je o komediji začinjenoj erotikom i ljetnim bojama koja zahvaća duh malog mediteranskog grada inspiriranoj slikarstvom Vaska Lipovca. Na animaciji su radili Goran Stojnić, Chloe Roux, Lucija Bužančić, Sander Joon i Mario Vrandečić, a na kompozitingu Sina Jakelic, Gordan Mihalec i Darko Kokić. Za glazbu su zaduženi Pablo Pico, Siniša Jakelić i Nikola Džaja, a dizajn zvuka radio je Jean-Baptiste Saint Pol. Producenti su Milivoj Popović i Veljko Popović (Lemonade 3D) , a koproducenti Patrick Hernandez (Bagan Films) i Lado Skorin (3D2D Animatori). Film nastaje u koprodukciji Hrvatske i Francuske, a za distribuciju je zadužen zagrebački Bonobostudio.

Inače, osim Priita Pärna, ove su godine u međunarodnom žiriju bili i Ishu Patel (Kanada), Oxana Cherkasova (Rusija), Isabelle Favez (Švicarska) te Masao Maruyama (Japan) - sve redom svjetski poznati i priznati animatori.

A posebno priznanje Manvaldu isti taj međunarodni žiri dodijelio je zbog 'uporabe jednostavnog dizajna i pokreta glavnih protagnosita zbog kojih se pitamo što će se dogoditi sljedeće. Redateljica je pametno (u)bacila 'udicu' u ovaj, na prvu, spor film koji ubrzo nakon toga postaje jako uzbudljiv.'. Podsjetimo kako je Manivald nastao u koprodukciji Kanade, Hrvatske i Estonije. Hrvatski koproducent je Draško Ivezić (Adriatic Animation) koji uz Chintis Lundgren potpisuje i scenarij. Manivald je neiskusan lisac koji živi pod budnim okom svoje zaštitnički nastrojene majke. Iznenadni kvar perilice za rublje, i to baš na Manivaldov 33. rođendan, u njihov će život uvesti neobičnog majstora, seksi mladog vuka Toomasa. Susret ubrzo preraste u ljubavni trokut i stvari izmaknu kontroli.

Uz ova dva, u Japanu su se prikazala još četiri domaća naslova. Filmski festival u Hirošimi osnovan je 1985. godine, održava se bijenalno i danas je jedan od najvažnijih festivala animacije na svijetu. Uz Annecy, Ottawu i zagrebački Animafest jedan je od festivala koji imaju izravnu potporu ASIFA-e, krovne međunarodne institucije za animirani film.

Sve ostale detalje kao i cjelovit popis nagrađenih filmova pronađite na službenim stranicama festivala.

www.havc.hr