Preskočite na glavni sadržaj

U Puli otvorena izložba 'Milena', retrospektiva fotografija srpske glumice Milene Dravić

U sklopu popratnog programa 65. Pulskog filmskog festivala u Srpskom kulturnom centru u Puli u četvrtak navečer svečano je otvorena izložba 'Milena: izložba fotografija', retrospektiva fotografija srpske glumice Milene Dravić. 
vrijeme: 12.07.2018.
mjesto: Pula, Galerija SKUC

Na svečanosti je istaknuto kako je izložba posvećena izuzetnom opusu "heroine jugoslavenske, srpske i regionalne kinematografije i glumišta", a sadrži 70-ak fotografija koju su priredili Maja Medić i Stefan Arsenijević te dokumentarni film "Mali film o velikoj Mileni" autora i redatelja Miloša Radovića. 

Milena Dravić: U Puli se osjećam kao kod kuće, tu je počela moja glumačka karijera

Slavna glumica Milena Dravić zadovoljna je dolaskom u Pulu i počašćena izložbom budući da je "fotografija onaj trenutak koji ostaje zabilježen zauvijek i dragocjen dokument rada i djelovanja".

"Pulu obožavam, za Pulu sam vezana od svog prvog filma 'Vrata ostaju otvorena' da bih nakon nekoliko godina postala i najmlađi dobitnik prve Zlatne Arene za film 'Prekobrojna'. U Puli sam postala prava glumica, moja sudbina je vezana za Pulu i uvijek se u tom gradu osjećam ugodno jer ovdje ljudi vole umjetnost i film", istaknula je Milena Dravić.

Pulski filmski festival otvara se u subotu, 14. srpnja i traje do nedjelje, 22. srpnja

"Sjećam se svega, svoje prve nagrade u Puli, divnih kolega glumaca, naših zajedničkih druženja i euforije koja je vladala kada bi dolazili u Arenu. Ovdje se osjećam baš kao kod kuće, kao da je ovo moj grad", poručila je Dravić te naglasila kako joj je drago zbog otvorenja izložbe i predstavljanja monografije upravo ondje gdje je i započela njezina karijera.

Ravnateljica Pulskog filmskog festivala Gordana Restović naglasila je kako je Milena Dravić filmska legenda koja je na filmskom festivala odnijela dvije Zlatne Arene i šest srebrnih Arena, glumica koja je u svojoj skoro 60 godina dugoj karijeri snimila više od devedeset filmova od kojih su gotovo polovica njih prikazana na velikom platnu Arene.

U karijeri dugoj gotovo 60 godina, Milena Dravić dobila i Zlatnu palmu

"Arena nju voli, ona je dio Arene", zaključila je Restović i dodala kako će se u petak navečer u kinu Valli predstaviti monografija o Mileni Dravić koju je priredila Tatjana Nježić. Na 250 stranica, o njenom kazališnom, filmskom i televizijskom opusu pišu Dušan Kovačević, Aleksandar Milosavljević, Ranko Munitić, Zorica Pašić i Radoslav Zelenović.

Milena Dravić rođena je u Beogradu 5. listopada 1940., glumom se počela baviti još kao srednjoškolka, a u karijeri koja traje gotovo 60 godina, snimila je oko stotinjak filmova i osvojila mnogobrojne filmske nagrade. Među njima se posebno ističu Zlatna palma u Cannesu za ulogu u filmu "Poseban tretman" Gorana Paskaljevića, dvije Zlatne i pet Srebrnih arena na Filmskom festivalu u Puli. Dobitnica je i nekoliko nagrada za životno djelo. (Hina)