Preskočite na glavni sadržaj

ZKM-ov 'Hinkemann' na Mittelfestu

Zagrebačko kazalište mladih u četvrtak, 12. srpnja, gostuje na Mittelfestu, jednom od najuglednijih kazališnih festivala koji se održava u Cividaleu. ZKM-ov glumački ansambl nastupit će s višestruko nagrađivanom i hvaljenom predstavom 'Hinkemann' u režiji Igora Vuka Torbice.
vrijeme: 12.07.2018.
mjesto: Italija; Cividale del Friuli
url: http://mittelfest.org/

Umjetnički direktor Mittelfesta, Haris Pašović, nagrađivanog “Hinkemanna” u izvedbi ZKM-a označava jednom od najznačajnijih europskih predstava današnjice.
 
Mittelfest se snažno bavi temom multikulturalnosti, a ove godine u fokusu festivala je tema „Milenijalci“ (Millennials), generacija koja je rođena i odrasla s EU kao svojim prirodnim državnim okruženjem, koja nije opterećena europskom prošlošću nego je otvorena prema budućnosti, odrasta s novim tehnologijama, i uglavnom s prijateljskim globalnim pogledom na svijet.
 
Drama „Hinkeman“ njemačkoga ekspresionista Ernsta Tollera premijerno je izvedena u ZKM-u 7. studenog 2015. godine, a u predstavi glume :  Rakan Rushaidat,  Mia Biondić,  Frano Mašković,  Doris Šarić Kukuljica,  Dado Ćosić,  Petar Leventić,  Jasmin Telalović,  Vedran Živolić,  Marica Vidušić,  Milica Manojlović,  Nađa Perišić Radović, Milivoj Beader i Ozren Grabarić. Scenograf je Branko Hojnik, a kostimografkinja Doris Kristić.
 
Nagrade: Nakon premijere predstava je ostvarila niz gostovanja te osvojila brojne nagrade na raznim festivalima u Hrvatskoj i regiji: nagrađena je na Međunarodnom festivalu INFANT u Novom Sadu 2016. te s dvije Nagrade hrvatskoga glumišta 2016.  (za najbolju dramsku predstavu i mušku glavnu ulogu), s tri nagrade na Gavellinim večerima 2016., s tri nagrade na Jugoslavenskom pozorišnom festivalu „Bez prevoda“ u Srbiji i s četiri nagrade na Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci 2017.