izložba

Ne / Izliječeni sveci - izložba


vrijeme: 04.05.2016. - 04.06.2016.
mjesto: Zagreb, Domitrovićeva kula, Kaptol 31

Izložba pod nazivom 'Ne / Izliječeni sveci' koja predstavlja istraživačke i konzervatorsko-restauratorske radove na polikromiranim drvenim skulpturama iz Dijecezanskoga muzeja Zagrebačke nadbiskupije, otvara se
u dvorani 'Vijenac' Nadbiskupijskog pastoralnog instituta, 4. svibnja o.g. u 19 sati. Nakon svečanog otvorenja, izložba će se do 4. lipnja 2016. moći pogledati u Domitrovićevoj kuli (Kaptol 31).

Tekst uz izložbu:

Ne/Izliječeni ili ne/izlječivi?
/istraživački i konzervatorsko-restauratorski radovi na skulpturama iz Dijecezanskog muzeja Zagrebačke nadbiskupije

izv. prof. mr. art. Zvjezdana Jembrih, asist. mag. art. Ana Božičević
Odsjek za konzerviranje i restauriranje umjetnina
Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu

Izložba Ne/Izliječeni sveci rezultat je višegodišnje suradnje Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije i Odsjeka za konzerviranje i restauriranje umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 2007. godine do sada u toj je suradnji u sklopu nastave, restauratorske prakse i diplomskih radova studenata spašeno, istraženo, konzervirano i/ili restaurirano 40-ak polikromiranih drvenih skulptura, koje su nakon prestanka javnoga rada Dijecezanskog muzeja (1971.) bile pohranjene u neodgovarajućim uvjetima čekajući bolja vremena.

Kriterij odabira skulptura i prioritet našega djelovanja bio je - spasiti najugroženije, na tragu principa Kamila Dočkala na kojemu se zasniva Dijecezanski muzej  - uzeti ono što je odbačeno.

Tim skulpturama, davno isključenima iz njihovih cjelina i njihova liturgijskog konteksta, često vrlo oštećenima, krnjima, u nekim slučajevima i neprepoznatljivima, nije vraćen puni sjaj, ali im je vraćena vrijednost, prepoznatljivost,  dostojanstvo (duhovne i materijalne) baštine, a nadamo se da će im biti vraćen i dostojan dom.

Interdisciplinarnost - suradnja s prirodoslovnim i humanističkim disciplinama jest conditio sine qua non konzervatorsko-restauratorske struke, kao i nastave na Odsjeku za konzerviranje i restauriranje umjetnina, a edukacija - prenošenje u budućnost, prvotna nam je zadaća. Dvojakost (sakralnih) umjetnina, njihova materija  i njihova duhovna uloga, dala je smjernice našemu radu, a tim slijedom i ovoj interdisciplinarnoj izložbi.

Organizatori izložbe: Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Muzej za umjetnost i obrt i Zagrebačka nadbiskupija, Nadbiskupski duhovni stol. 

Opširnije

 

(D.H.F., 28.04.2016)