Preskočite na glavni sadržaj

Mare Modul – keramička staništa za podmorje

U Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu u petak, 13. srpnja u 19 sati, otvara se izložba Mare Modul – keramička staništa za podmorje, koja će se moći pogledati do 30. srpnja.
vrijeme: 13.07.2018.
mjesto: Zagreb, Tehnički muzej Nikola Tesla (izložbena dvorana)

Grupa umjetnika okupljena u projekt MARE MODUL izradila je staništa, umjetničke objekte od keramike, većih dimenzija koji će, postavljeni u more, činiti male grebene i biti podloga na koju i u koju će se naseliti različiti organizmi. Obrastanje keramičkih struktura organizmima potaknut će dolazak i trajni boravak drugih organizama, koji su na tom području znatno prorijeđeni ljudskim aktivnostima.

Suradnja umjetničkog projekta MARE MODUL i znanstvenog projekta MERCES predstavlja sinergiju umjetnosti i znanosti u promociji nužnosti brige o okolišu. Ova izložba poslat će poruku široj javnosti o važnosti morskih staništa za ljude i potrebi njihova očuvanja te će pridonijeti povećanju svijesti svih ljudi o rastućem problemu degradacije morskih staništa te mogućnostima njihove obnove. Morski biolozi upotrijebit će svoje stručno znanje kako bi znanstveno pratili naseljavanje organizama u i na umjetničke keramičke strukture.

Izložba će biti prikazana u izložbenoj dvorani Tehničkog muzeja Nikola Tesla, Galeriji Juraj Klović - HDLU Rijeka, dvorcu Frankopan u Kraljevici te permanentno postavljena u podmorje ispred Kluba podvodnih aktivnosti Adria u Kraljevici, na dubinu od 15 do 20 m.

Grupa umjetnika: Lidia Boševski - voditeljica projekta, Danijela Pičuljan, Snješka Pokos Vujec, Marina Mijatović, Karla Rakuljić, Martina Franić, Nada Benc Štuka, Lauren Moreira, Maddalena Boero, Boris Roce
Znanstveni tim: Tatjana Barkan Petricioli, Donat Petricioli, Danijel Frka.

http://tehnicki-muzej.hr/