obavijest

Donacija slika Borisa Bućana i razgovor s umjetnikom


vrijeme: 27.04.2016. 17 h
mjesto: Zagreb; MSU, Avenija Dubrovnik 17

Paralelno s retrospektivnom izložbom plakata Borisa Bućana: Doručak u štampariji, na kojoj je predstavljen izbor od 150 plakata iz Zbirke plakata MSU-a, u Zbirkama u pokretu bit će predstavljena i najnovija donacija tog istaknutog hrvatskog slikara i grafičkog dizajnera. S Borisom Bućanom, u srijedu, 27. travnja, u 17 sati, razgovarat će Tihomir Milovac, muzejski savjetnik i suautor stalnog postava MSU-a.

Na slikama iz najnovije serije, nastale 2016. godine, umjetnik prepoznatljivim wittgensteinovskim postupkom „ jezičke igre“, kombinacijom slika i riječi, komentira stvarnost oko sebe, dajući nevidljivim i najčešće banalnim detaljima i motivima opće značenje i globalnu važnost, prepoznajući u njima suštinsku sliku stvarnosti. 
 
Na 3. katu stalnog postava predstavit će Bućanovu Posljednju sliku konceptualne umjetnosti u hotelu u Rovinju u cjelini Riječi i slike, stanovit bućanovski dijalog s amblematskim, tautološkim djelom Jedna od tri stolice Josepha Kosutha, jednog od začetnika konceptualne umjetnosti. Tri slike koje tematiziraju  Muzej suvremene umjetnosti  izlažu u cjelini Umjetnost kao život, na 1. katu stalnog postava. U njima autor na jezgrovit, gotovo aforističan, način smješta MSU u različite asocijativne kontekste, ironijski u slici MSU inkvizicija, bolno-emocionalni u Mučenju Europe, Bruxelles 22.3.2016., te simbolički ispražnjen prostor u slici MSU Cafe.

(R.P.B., 25.04.2016)