Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Središnja knjižnica Slovenaca u Republici Hrvatskoj 1993.-2018.'

Povodom 25. obljetnice djelovanja Središnje knjižnice Slovenaca u RH, od 2. srpnja do 31. kolovoza, u Izložbenom salonu 'Ljudevit Šestić' Gradske knjižnice 'Ivan Goran Kovačić' u Karlovcu postavljena je retrospektivna dokumentarna izložba o presjeku rada i aktivnosti slovenskog odjela od 1993. do 2018.
vrijeme: 02.07.2018.
mjesto: Karlovac
url: http://www.gkka.hr/
Izložba nudi pregled brojnih kulturnih programa koji su se u karlovačkoj knjižnici odvijali u posljednjih 25 godina rada: Slovenski dani u Karlovcu, Hrvatski dani u Sloveniji, međunarodni stručni skupovi knjižničara, europski projekt međunarodne kulturne suradnje BeRi, financiran iz europskih fondova, suradnja sa slovenskim društvima u Hrvatskoj i Veleposlanstvom Republike Slovenije u Zagrebu, tečajevi slovenskog jezika, projekti prekogranične suradnje itd.
 
U sklopu izložbe 31. kolovoza 2018. godine održat će se i književno-poetski susret s Jadrankom Matić-Zupančić, knjižničarkom u mirovini, koja će javnosti predstaviti dvojezičnu zbirku poezije „Zvučna tapiserija“ / „Zvočna tapiserija“, u izdanju Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“.
 
Jadranka Matić Zupančić cijeli svoj radni vijek radila je u Knjižnici Mirana Jarca iz Novog Mesta te je jedna od prvih suradnika koja je postavila temelje za suradnju između naše dvije knjižnice, iniciravši brojne kulturne aktivnosti za Slovence u karlovačkoj knjižnici. Tijekom svog rada intenzivno je surađivala s kolegama iz Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ te održavala i učvršćivala slovensko-hrvatske kulturne veze, radila na promociji kako slovenskih autora u Hrvatskoj, tako i hrvatskih autora u Sloveniji. Pored pomoći pri izboru stručnog fonda slovenskih knjiga pomagala je i pri organiziranju Slovenskih dana u Karlovcu.
 
Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.