Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Mammon' otvara se u Splitu

U splitskoj Galeriji umjetnina 28. lipnja otvara se izložba 'Mammon' koja predstavlja radove karipskih umjetnika zajedno s radovima umjetnika iz Splitsko-dalmatinske županije. Izložba ocrtava društveni i ekonomski kontekst ovih geografski udaljenih, ali podjednako lijepih dijelova planete, koji uz to dijele sličan pritisak turizma kao prevladavajuće industrije koja ugrožava delikatno tkanje društvenih zajednica i okruženje.
vrijeme: 28.06.2018.
mjesto: Split; Ulica kralja Tomislava 15
url: http://www.galum.hr
 

Ipak, dok je Hrvatska kompaktno bjelačka, katolička država, Karibi, iako pretežito kršćanski, pravi su univerzum različitosti po pitanju rasa i društvenih uređenja. Umjetnici oba područja koriste bogat jezik suvremene umjetnosti u rasponu od crteža na zidu do uličnih performansa, kako bi progovorili o vlastitoj svakodnevnici oblikovanoj neprekidno rastućim pritiscima ekonomije liberalnog kapitalizma. Umjetnost kao posljednje raspoloživo područje slobodnog individualnog razmišljanja i kreativnosti dokazuje se kao objedinjujuća platforma za sve ljude na Zemlji.

 

…Ulaskom u 21. stoljeće, Hrvatska kao i Karibi u stalnom su razvoju prema kapitalističkom društvu i još uvijek traže smjernice iz Sjedinjenih Država i Europe. U potrazi za tržišnim gospodarstvom, državna poduzeća i raspoloživi resursi brzo se privatiziraju, prodaju, preprodaju i komercijaliziraju....(Sasha Dees, iz uvodnog eseja)

 

…Kao i radovi njihovih karipskih kolega, djela umjetnika moje selekcije odraz su slatko-gorke stvarnosti koja ih okružuje. Ali, kultivirano oko će primijetiti da i onda kad su najkritičniji, njihov rad odaje svijest i ljubav prema ljepoti okruženja koje im je rođenjem određeno…. (Branko Franceschi, iz uvodnog eseja)

 

Kustosi: Sasha Dees i Branko Franceschi

 

Umjetnici / artists: Ewan Atkinson, Gildo Bavčević, La Vaughn Belle, Christopher Cozier, Tanja Deman, Maksaens Denis, Sharelly Emanuelson, Petar Grimani, Ivica Jakšić Puko, Tirzo Martha, Toni Meštrović, Jorge Pineda, Boris Šitum

 

Izložba je otvorena do 29.7.2018.

 

Izložba je potpomognuta sredstvima: Grada Splita i Ministarstva kulture RH