Preskočite na glavni sadržaj

ZKM-ov 'Tit Andronik' otvara 5. Shakespeareov festival u Novom Sadu

Zagrebačko kazalište mladih u četvrtak, 28. lipnja, gostuje na 5. Shakespeareovom festivalu u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu s predstavom 'Tit Andronik', u režiji Igora Vuka Torbice.
vrijeme: 28.06.2018.
mjesto: Srbija; Novi Sad
url: http://sekspirfestival.org/
 

William Shakespeare

Redatelj: Igor Vuk Torbica

 

Tit Andronik prva je od deset Shakespeareovih tragedija motivirana tajnim i javnim osvetama, a sadržaj se oslanja na rimsku povijest. Glavni junak, Tit Andronik, zaslužan za uspješno vođene rimskih ratova protiv Gota, vraća se u Rim, gdje u miru doživljava nesreću za nesrećom. Sve su nesreće osveta gotske kraljice Tamore koju je iz bahatosti Andronik doveo u Rim i ostavio na životu. Pitanje osvete koje svakako pokreće sve u Androniku vodi ga sve dublje u besmisao. U karakteru Tita Andronika kako drama napreduje sve više uočavamo spoj ludila s poremećajem njegove duše. A to i jest pravi motiv tragedije. Pobjednik koji isključivo silom postiže rezultat, odnosno pobjedu, uništava relacije prema mlađim naraštajima  i prema kolektivnim emocijama. Andronik je Shakespeareova tragedija koja prezire rat, prezire puko junaštvo i u kojoj se Shekespeare još jednom hvata u koštac s temom besmislenog ratovanja.

 

U predstavi glume: Sreten Mokrović, Katarina Bistrović Darvaš, Rakan Rushaidat, Mia Biondić, Petar Leventić, Adrian Pezdirc, Dado Ćosić, Vedran Živolić, Frano Mašković,

Jasmin Telalović, Robert Budak, Milivoj Beader.

 

Predstava Tit Andronik premijerno je u ZKM-u izvedena 23. ožujka 2018.