predstava

Premijera predstave 'Pad' Mirana Kurspahića u ZKM-u 7. svibnja


vrijeme: 07.05.2016.
mjesto: Zagreb; Zagrebačko kazalište mladih, Teslina 7

Autorski projekt Mirana Kurspahića, predstava 'Pad' najavljena kao postmoderni dramski kolaž koji propituje povijesne i društvene 'istinitosti', premijerno će biti izvedena u subotu, 7. svibnja, u Zagrebačkom kazalištu mladih.

"U posljednje vrijeme česta potreba za revizijom prošlosti, pogotovo one recentne, često vodi u sferu fabrikacije. Dugogodišnje odbijanje Hrvatske da se suoči s neuralgičnim točkama svoje prošlosti, dugogodišnje trpanje evidentnih problema pod tepih, dovelo je do gomilanja te metastaziranja istih, koji su rezultirali ne potrebom za istinom, već potrebom za nekom izmišljenom 'boljom' prošlošću, u kojoj smo neokaljani, moralni i trijumfalni. Upravo te pojave u društvu bile su okidač za nastanak 'Pada'", stoji u najavi predstave.
 
Predstava je nastala "interpolacijom autentičnih povijesnih dokumenata i napisanog, izmišljenog dramskog teksta prožetog citatnošću, koji u toj kombinaciji na sebi svojstven način propituje povijesne i društvene 'istinitosti", a bavi se "jednom od rak-rana hrvatske države - padom Vukovara, te samim time i padom ljudskih i moralnih vrijednosti koje su uslijedile u godinama poslije".
 
Ovaj projekt ne bavi se samo tezom "što bi bilo kad bi bilo", nego spajanjem nespojivoga otvara prostor za dramsko, a konzekventno i društveno propitivanje dane problematike. "Gotovo katarzičan moment u nastanku hrvatske države, nudi izrazito zanimljivo polje za istraživanje zajedno s publikom, te otvara prostor i za pravu kazališnu katarzu", ističu iz kazališta.  U predstavi glume Milivoj Beader, Gordan Bogdan, Zoran Čubrilo, Barbara Đurović, Pjer Meničanin, Sreten Mokrović, Suzana Nikolić, Filip Nola, Nađa Perišić Radović, Adrian Pezdirc, Damir Šaban, Jasmin Telalović, Dajana Čuljak i Karlo Mlinar.
 
Scenografkinja je Nina Mia Čikeš, kostimografkinje Marta Žegura i Helena Berden, a koreografkinja Martina Nevistić. (Hina)

(R.P.B., 18.04.2016)