festival

Festival srpske kulture u Istri posvećen Danilu Kišu


vrijeme: 07.04.2016. - 10.04.2016.
mjesto: Srpski kulturni centar u Istri, Maksimijanova 12, Pula

Tradicionalni Festival srpske kulture u Istri održat će se od 7. do 10. travnja, a ove je godine posvećen srpskom piscu Danilu Kišu, autoru zbirke pripovjedaka 'Grobnica za Borisa Davidoviča', izvijestio je u utorak novinare predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Istarske županije Milan Rašula.

Gosti programa, kao i svake godine, bit će poznati slikari, umjetnici i autori, poput glumca i redatelja Mime Karadžića, glumca Nikole Đurička, književnice Sanje Domazet te glazbenika Aleksandra Šarčevića.
 
Festival srpske kulture u Istri bit će otvoren u četvrtak u pulskome Srpskom kulturnom centru u Istri međunarodnom likovnom kolonijom pod nazivom 'Sjećanje na Danila Kiša' skupine autora. Istodobno će biti otvorena i grupna izložba slika akademskih slikarica Irene Ferk, Teodore Balabanović, Svetlane Krstić i Ivane Vukajlović-Simić. Osim toga, Sanja Domazet održat će predavanje 'Danilo Kiš, čovek koga je boleo život', a najavljeni su i i dramski prikaz 'Život i djelo Danila Kiša' te nastup KUD-a 'Sv. Nikola' - pjevačke etno grupe Prosvjeta Pododbor Rijeka.
 
U sklopu festivala, koji traje do nedjelje, predstavit će se knjiga Sanje Domazet-Daničić 'Gradovi', održat će se pretpremijera igranog filma - komedije 'Gorčilo' i izvesti kazališna predstava 'Ubiti Zorana Đinđića' u produkciji SKC iz Novoga Sada.
 
Festival srpske kulture u Istri nastavit će se u sklopu Festivala dječje knjige 'Monte Librić', kada će biti predstavljena knjiga Jasminke Petrović 'Leto kada sam naučila da letim'.
 
(Hina)


(L.V., 06.04.2016)