Preskočite na glavni sadržaj

Vukovar: Održana konferencija za novinare u povodu primopredaje arhivskoga gradiva

U zgradi Državnog arhiva u Vukovaru u ponedjeljak je održana konferencija za novinare u povodu primopredaje dijela arhivskih fondova i zbirki koje su dosad bile u posjedu Državnog arhiva u Osijeku, a predane su vukovarskome Državnom arhivu nakon što je ta ustanova 2017. dobila na korištenje novu zgradu, čime su se stekli smještajni, prostorni i mikroklimatski uvjeti za preuzimanje arhivske građe.
vrijeme: 04.06.2018.
mjesto: Vukovar
url: http://www.davu.hr/
 

Ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru Petar Elez rekao je kako je riječ o dijelu arhivskih fondova i zbirki s područja Vukovarsko-srijemske županije. Podsjetio je kako su posljednje arhivsko gradivo iz fundusa Državnog arhiva u Osijeku preuzeto krajem 2017., kada je među ostalim u novu arhivsku zgradu u Vukovaru preuzeto "Vukovarsko vlastelinstvo 1719. – 1945.", najcjelovitije sačuvan fond te vrste u Republici Hrvatskoj.

 

"Izgradnjom i otvorenjem nove zgrade u Vukovaru omogućeno je da sve preuzmemo i čuvamo na visokoj razini i u skladu s propisima arhivske struke", rekao je Elez i dodao da je riječ o gradivu vezanom uz gospodarstvo, sudstvo, školstvo i druga područja, a najvrjedniji je fond Vukovarskog vlastelinstva čiji su stvaratelji bili grofovi Eltz.

 

Po riječima ravnatelja Hrvatskoga državnog arhiva Dinka Čuture, široj javnosti treba omogućiti pristup arhivskom gradivu i samoj arhivskoj struci kroz publikacije, izložbe i radionice.

 

"Sada je to u Vukovaru moguće i treba istaknuti kako arhiv čuva nacionalnu memoriju i važan je za kolektivno pamćenje", poručio je Čutura.

 

Ravnatelj Državnog arhiva u Osijeku Dražen Kušen napomenuo je kako ustupanje dijela arhivske građe vukovarskome Državnom arhivu znači gubitak važne građe za osječki arhiv, ali to je istodobno "i čin radosti zbog početka rada nove arhivske ustanove u Hrvatskoj".

 

Po mišljenju predsjednice Hrvatskog arhivističkog društva Silvije Babić, arhivi moraju biti bliži javnosti te atraktivnim sadržajima učiniti sve kako bi arhivsko gradivo približili širokoj publici, a ne samo znanstvenim istraživačima. (Hina)