Preskočite na glavni sadržaj

'Jubilej mame patke' u ZKM-u povodom 45-te obljetnice umjetničkog djelovanja Desanke Virant

U nedjelju, 27. svibnja, u 18 sati, u ZKM će se održati prigodni program 'Jubilej mame patke', u povodu 40-te obljetnice kontinuiranog pedagoškog rada u Zagrebačkom kazalištu mladih i 45-te obljetnice raznovrsnog umjetničkog djelovanja koreografkinje i plesne pedagoginje Desanke Virant. ZKM predstavlja njezinu obljetničku predstavu s Plesnim studijem Učilišta ZKM.
vrijeme: 27.05.2018. 18 h
mjesto: Zagreb; Zagrebačko kazalište mladih, Teslina 7
url: http://www.zekaem.hr/
O programu „Jubilej mame patke“:


Na zabavan i komunikativan način želimo prikazati svojevrsni sažetak Desina pedagoškog i umjetničkog rada. Riječ je o plesnoj predstavi trajanja oko 50 minuta, kojom se pridružujemo i obilježavanju 70-te obljetnice Zagrebačkog kazališta mladih.


Program se temelji na ulomcima najuspješnijih koreografija i plesnih predstava Desanke Virant, objedinjenih jedinstvenim dramaturškim konceptom - uz nove koreografije, s mnoštvom djece različita uzrasta, koje će naglasiti glavnu ideju i emociju predstave - a to je optimističan duh i nevjerojatna energija kojom Desanka Virant godinama uspješno animira naraštaje i naraštaje polaznika Plesnoga studija, „zarazivši“ ih plesom. Prateći ponekad turbulentni proces odrastanja svojih polaznika, često im je bila i zamjenska majka, rame za plakanje ili najbolja prijateljica. Stoga naslov „Jubilej Mame Patke“, simbolično sugerira ugođaj i karakter ove obljetničke predstave, prožete Desinom karizmom.


Želimo naglasiti iznimno važnu ulogu svih pedagoga tijekom sazrijevanja mladih osoba, ali i humanističku dimenziju plesa, uz kojeg su se mnogi polaznici Učilišta oblikovali u iznimno kreativne, marljive i odgovorne ljude. U programu sudjeluju današnji polaznici Učilišta ZKM-a, uz bivše polaznike, a danas profesionalne plesače, koreografe i plesne pedagoge koji su stasali upravo pod okriljem Desanke Virant. Uz njih će sudjelovati i plesači profesionalnih plesnih ansambala, s kojima je Desanka Virant surađivala u mnogobrojnim profesionalnim produkcijama.