Preskočite na glavni sadržaj

Predavanje Damira Imamovića 'Izvori sevdalijske tradicije'

Predavanje Damira Imamovića 'Izvori sevdalijske tradicije' održat će se u srijedu, 23. svibnja u 18 sati, na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, Dvorana Svetislav Stančić, 4. kat. Predavanje je otvoreno za javnost, a ulaz slobodan.
vrijeme: 23.05.2018.
mjesto: Zagreb, Muzička akademija, Dvorana Svetislav Stančić
 
Damir Imamović – SevdahLab na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, 23-24. svibnja 2018.

Damir Imamović jedan je od rodonačelnika novoga sevdaha. Osobitost je njegova pristupa u prožimanju tradicije, koju baštini i kao pripadnik jedne od najutjecajnijih sevdalijskih obitelji, inovativnog skladateljskog, aranžerskog i intepretativnog nadograđivanja sevdalinke te snažnoga oslanjanja na uvide stečene istraživanjem povijesnih pisanih i zvučnih izvora. Profesionalni rad započeo je upravo iz istraživačkog rakursa, priređujući 2004. u suradnji s Farah Tahirbegović zbirku pjesama svojega djeda Zaima Imamovića, jednoga od najčuvenijih interpreta sevdalinke. U tom dijelu njegova rada od iznimne je važnosti knjiga Sevdah: Muzičko putovanje kroz tri stoljeća (2016.), današnji osnovni kompendij o ovome glazbenom žanru.

Kao glazbenik djeluje od 2005. i do sada je izdao šest albuma, od kojih posljednja dva predstavljaju Sevdah Takht Damira Imamovića. Surađivao je s nizom uglednih glazbenika, gostovao na pozornicama širom svijeta (na njegovoj internetskoj stranici www.damirimamovic.com dokumentirano je više od 300 koncerata u zemljama jugoistočne, zapadne i srednje Europe te SAD-u i Kini) te pisao glazbu za kazalište i film. Njegovo istraživanje, razumijevanje i praksa novoga sevdaha središnjom je temom i dokumentarnoga filma Sevdah Marine Andree Škop (2009.).
Od posebne je važnosti i projekt “SevdahLab”, putujući “laboratorij sevdaha” posvećen povijesti i estetici ovoga žanra, gdje u formi interaktivnih predavanja i radionica Damir Imamović objedinjuje istraživačku i glazbeničku stranu svojega djelovanja. Gostovanje na Odsjeku za muzikologiju Muzičke akademije u Zagrebu dijelom je tog ciklusa.

SevdahLab predavanje: “Izvori sevdalijske tradicije”

Srijeda, 23. svibnja, 18 sati, Muzička akademija, Dvorana Svetislav Stančić, 4. kat; otvoreno za javnost, ulaz slobodan

Sevdalijska tradicija obuhvaća mnoštvo tradicionalnih izričaja okupljenih oko pojmova “sevdah” i “sevdalinka”. Oduvijek ju je pratila izvanredna popularnost koja je često zakrivala njenu usmjerenost na revitalizaciju tradicionalnih formi. U svojim predavanjima i radionicama (pod skupnim imenom SevdahLab), Damir Imamović slijedi genealogiju žanra dolazeći do iznenađujućih rezultata. Ne zadovoljavajući se samo teorijskim izlaganjem ustaljenih shema, SevdahLab često karakterizira kreativni napor na transformaciji suvremenog sevdaha uz pomoć teorijskih (socioloških, muzikoloških, književnoteorijskih) uvida.