natječaj

Raspisan natječaj za književnu nagradu VBZ – Tisak Media 2016.


prijava: 15.07.2016.

Natječaj za trinaestu godišnju književnu nagradu VBZ – Tisak Media 2016., koja se dodjeljuje najboljem neobjavljenom romanu na hrvatskom jeziku, službeno je raspisan, objavili su organizatori.

Učesnici u natječaju konkurirat će za novčanu nagradu od sto tisuća kuna, te izdavanje rukopisa na hrvatskom jeziku.
 
Član ocjenjivačkog suda Drago Glamuzina istaknuo je na konferenciji za novinare u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića kako je riječ o projektu usmjerenom na poticanje ne samo pisanja već i čitanja, pa je tako doista važno da se na natječaj javi što više kvalitetnih pisaca.
 
Istaknuo je da su posljednja dva nagrađena romana – "Brdo" Ivice Prtenjače i "Susjed" Marine Vujčić – naišla na sjajan odaziv, te doživjela nekoliko reizdanja, dok će "Brdo" za mjesec dana izići i na engleskom jeziku, što "doista pokazuje kako taj projekt ima smisla te da se s njime mora nastaviti".
 
"Oba su romana dobila veliku pozornost i čitatelja i struke te sjajne kritike i odjek u medijima, a knjiga i pisac bili su u fokusu, što je upravo ono što smo željeli postići", kazao je Glamuzina.
 
Natječaj je javan, a rukopisi se predaju pod šifrom. Svaki sudionik smije poslati samo jedan rukopis dosad neobjavljenog romana. Ukoliko članovi žirija ustanove da niti jedan od prispjelih rukopisa ne zadovoljava literarne kriterije, nagrada ne mora biti dodijeljena.
 
Žiri, uz Glamuzinu, kao i prošle godine čine književnik Zoran Ferić kao predsjednik te, kao članovi, književni kritičar Strahimir Primorac, književna kritičarka i prevoditeljica Jagna Pogačnik i pjesnik, prozaist i esejist Milo Stojić.
 
Natječaj je otvoren do 15. srpnja, a njegovi će rezultati biti objavljeni do 1. prosinca.
 
(Hina)

(L.V., 16.03.2016)