projekcija

Premijera dokumentarnog filma 'Sve je bio dobar san' Branka Ištvančića.


vrijeme: 17.02.2016. 19:00 sati
mjesto: Kino Europa, Varšavska ulica 3, Zagreb

U srijedu 17. veljače 2016. s početkom u 19 sati, u kinu Europa, Varšavska 3, u Zagrebu, održat će premijera dugometražnog dokumentarnog filma 'Sve je bio dobar san' redatelja Branka Ištvančića.

Film je rađen u produkciji Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskoga rata, Udruge dr. Ante Starčević – Tovarnik i Udruge Artizana iz Zagreba.
 
Dokumentarni film 'Sve je bio dobar san' proučava događaje iz vremena početka rata u Hrvatskoj, dolazak francuskog dragovoljca Jean-Michela Nicoliera u Hrvatsku, njegovu borbu, tragiku obrane grada Vukovara kao i mučeničku smrt na Ovčari, a sve kroz vizuru njegove majke Lyliane Fournier koja u filmu traga za informacijama kako bi došla do posmrtnih ostataka svojeg sina.
 
Majka se prisjeća svojeg sina i njegove mladosti i pokušava otkriti razloge zbog kojih je otišao iz rodnog Vesoula na hrvatsko ratište. Sa svojim drugim sinom Paulom odlazi u Vukovar u potragu za istinom o posljednjim danima života njezina sina kojeg su tzv. JNA i srpske paravojne jedinice izvukle iz hangara na Ovčari i pogubile. Film koji na posve drugačiji način progovara o Domovinskom ratu.
 
U filmu se pojavljuje očevidac mučenja Dragutin Berghofer - Beli, pukovnik Ivan Grujić koji forenzički analizira posmrtne ostatke nepoznatih osoba ubijenih za vrijeme Domovinskoga rata, Josip Račić koji je s Jean-Michelom ležao u razorenoj vukovarskoj bolnici, doktorica Vesna Bosanac i drugi.
 
Premijeri 90-minutnog filma 'Sve je bio dobar san' prisustvovat će i ekipa samog dokumentarca, kao i njegova glavna protagonistica, Lyliane Fournier.

Najavu filma moguće je pogledati i preuzeti na sljedećoj poveznici.

(L.V., 15.02.2016)