izložba

Izložba fotografija Janeza Vlachyja u Mimari


vrijeme: 18.02.2016. - 06.03.2016.19,00
mjesto: Zagreb; Muzej Mimara, Trg F. Roosevelta 5

U Muzeju Mimara, u četvrtak, 18. veljače, u 19 sati, otvara se izložba fotografija Janeza Vlachyja 'Nedorečeni razgovori', koja ostaje otvorena do 6. ožujka.

Lica su uvijek fascinantna: njihovi izgledi na portretima nisu samo naličja konkretnih odabranih pojedinaca nego i čovjeka per se. Uspostavlja se predložak što upozorava na ljudski lik: lice postaje medij subjektivnog značenja preko kojega se razotkriva strategija današnjeg vremena, njegova umjetničkog izražavanja.

Možemo li, sukladno tome, zapisati da i suvremeni portret u fotografskome mediju proizlazi iz medijatiziranog lika, što inače utvrđujemo za već odabranu pojavnost u novodobnom slikarstvu?

Ta konstatacija zasigurno vrijedi za straight fotografske portrete JANEZA VLACHYJA – za njegove slučajno, no uvijek s osjećajem za karakterno per se odabrane ljude u prolazu.

Ako su Vlachyjevi ženski aktovi prije više od jednog desetljeća proizlazili iz prakse osamdesetih godina 20. st., što znači da su pristajali na erotizam zastaloga, koketno-zavodljivog trenutka, njihov ih autor danas replicira drugačije – na vrijeme koje je inače paušalno opsjednuto pogledom na nago žensko tijelo, dok Vlachy stvara ženske likove u emocionalnoj predanosti i samodovoljnoj zagledanosti dalje od promatrača – voajerista. Subjektivnost autentičnog doživljaja ogleda se i u ženskim portretima lica kao dio tako kontaminirane današnjosti.

Ista konstatacija vrijedi za Vlachyjevu novost-za muške portretne likove, za njihovu varljivu istinitost; a u suštini su ispražnjeni, samodovoljni- njihova groteskna pojavnost odzvanja u kontroverznoj pojavnosti i dubini karaktera.

Takvoj racionalno-osjetilnoj igri, pa i nestašluku ako želite, Vlachy ostaje vjeran i u obojenoj fotografiji. U fotografiji snimljenoj bez filtra, tek s raspoređivanjem dodatne svjetlosti i s primarnim, autorskim rezovima.

Možemo li uz sve navedeno zapisati da je Vlachyjeva fotografija u krajnjoj konzekvenci posvećena idealiziranoj optici u sklopu estetike suvremenog neonaturalizma? Aleksander Bassin, muzejski savjetnik

Janez Vlachy rođen je  17. travnja 1954. u Ljubljani. Studirao je ekonomiju u Ljubljani. Već 25 godina radi kao profesionalni fotograf.

(M.K., 12.02.2016)