Preskočite na glavni sadržaj

Trilogija Verdijevih opera po Shakespearovim predlošcima u riječkome HNK

HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci izvest će tri Verdijeve opere po Shakespearovim predlošcima: 'Macbeth', 'Otello' i 'Falstaff' u nešto manje od mjesec dana, počevši s izvedbom 'Macbetha' 14. travnja, što je velika rijetkost u programima opernih kuća, rekao je intendant riječkoga HNK Marin Blažević.  
vrijeme: 14.04.2018.
mjesto: HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci
url: http://hnk-zajc.hr/
Ustvrdio je kako izvedba te trilogije predstavlja u logističkom i financijskom smislu izniman zahvat, možda i najznačajniji operni projekt u povijesti riječke Opere, dijelom iz zbog sudjelovanja više od 220 umjetnika, izvođača i članova autorskih timova.

"Ne znam je li ijedna opera kuća u svijetu u tako kratkom vremenskom razdoblju postavila na scenu ove tri opere", rekao je Blažević na konferenciji za novinare.

U svim trima operama u glavnim ulogama će nastupiti nacionalni operni prvak Giorgio Surian, a njegova želja da sudjeluje u projektu bio je važan razlog odluke da se trilogija postavi, naglasio je.

Govoreći o Surianovoj izvedbi, Blažević je ustvrdio da on objedinjava u jednakoj mjeri izvrsnost pjevačkog i glumačkog nastupa.

Naglasio je i kako je vrijedna činjenica da je ansambl riječke Opere u stanju gotovo sam, uz samo tri gostujuća pjevača, izvesti sve tri opere.

Marin Blažević je dramaturg i redatelj svih triju opera. Izvedbom "Macbetha" dirigirat će Marco Boemi, "Otella" Zoran Juranić, a "Falstaffa" Ville Matvjereff. Surian će nastupiti kao Macbeth i John Falstaff te kao Iago u "Otellu". Kao Lady Macbeth nastupit će Kristina Kolar, ulogu Otella odigrat će Luis Chapa, a Desdemone u "Otellu" i Mrs. Alice Ford u "Falstaffu" Anamarija Knego. Nastupit će i drugi članovi ansambla Opere te Baleta riječkoga HNK, polaznici Kazališne radionice Riječkog kazališta mladih Kamov, Dječji zbor Torretta i Djevojački zbor Josip Kaplan.

Autorica koreogrfije i scenskog pokreta u svim trima operama je Selma Banich, Sandra Dekanić je kostimografkinja također u svima, dok su autori scenografije u "Macbethu" studenti scenografije Academia di Belle Arti di Brera iz Milana, a u "Falstaffu" Dalibor Laginja.

"Otello", koji je premijerno izveden prošle godine u siječnju, na programu je 23. travnja, a "Falstaff" zaključuje izvedbu trilogije 7. svibnja. (Hina)