Preskočite na glavni sadržaj

'Pssst! Pričam ti priču…'

Povodom Svjetskog dana pripovijedanja, međunarodne manifestacije posvećene usmenom pripovijedanju, Gradska knjižnica Poreč u petak, 23. ožujka, u 17 sati predstavlja projekt 'Pssst! Pričam ti priču…', nastao u suradnji Centra za nematerijalnu kulturu Istre Etnografskog muzeja Istre i višnjanske osnovne škole, čiji je rezultat digitalni zvučni zapis kojega će, uz učenike, porečkoj publici predstaviti voditeljice projekta učiteljica Davorka Travan i viša kustosica Etnografskog muzeja Istre dr. sc. Ivona Orlić.
vrijeme: 23.03.2018. 17 h
mjesto: Poreč; Gradska knjižnica Poreč, Trg Marafor 3
url: http://www.knjiznicaporec.hr/


Mali su Višnjanci sa svojim mentoricama željeli sačuvati živu kulturu, odnosno, tradiciju pričanja, taj dinamični, međuljudski proces i sve njegove segmente: emocije, taktilnost, glas, gestikulaciju, prihvaćanje, ljubav i odgoj, znajući da će na taj način sačuvati i priče. Pričanje priča povezalo je djecu s njihovim djedovima i bakama te roditeljima, a djeca su spoznala i osjetila prijenos tradicije, kroz vještine pričanja i pripovijedanja, u svojoj najbližoj sredini, obiteljskom okruženju.


Upravo je to cilj očuvanja nematerijalne/žive kulture: da zadrži svoju specifičnost življenja koje je uvijek drugačije, iznova živo.