Preskočite na glavni sadržaj

8. dani Ivana viteza Trnskog

Književna manifestacija Ivan vitez Trnski zahvaljujući potpori Općine Novigrad Podravski i entuzijazma članova Podravsko-prigorskog ogranka Društva hrvatskih književnika ulazi već u svoju osmu godinu. Nakon skromnih početaka kad su se programi održavali u Novigradu Podravskom i Koprivnici, danas se može ustvrditi kako je manifestacija izrasla u važan književni događaj za širu regiju.  

Tako je uspostavljena veza s Novom Račom i tamošnjom osnovnom školom, programi su se održavali u Đurđevcu, Virju i Čepelovcu, a bilježi se interes i drugih sredina za gostovanje manifestacije.

No čini se kako su Dani Ivana viteza Trnskog postali najpoznatiji po književnoj nagradi koju dodjeljuju. U sklopu manifestacije dodjeljuje se nagrada za najbolji književni rukopis autora do 35 godina, a nagrada je osim plakete, tiskanje nagrađenog rukopisa u obliku knjige. Upravo ovako koncipirana nagrada veliki je poticaj mladim autorima da završavaju svoje rukopise u cjeline i prijavljuju se na natječaj. Natječaj se odnosi na autore s Koprivničko-križevačke županije, a od prije dvije godine i na autore s područja Bjelovarsko-bilogorske županije, prostora koje objedinjuje ime Ivana viteza Trnskog. Nagrada je, iako lokalnog karaktera, poznata u cijeloj Hrvatskoj te su iz godine u godinu veliki pritisci mladih autora iz cijele Hrvatske da im se uvrste rukopisi u natječaj.  Prisjetimo se imena dobitnika, to su bili Marko Gregur, Hrvoje Havaić, dr. Mario Kolar, Jelena Osvaldić, dr. Matija Ivačić, Vedran Volarić, Nikol Bali. Većini je to bila prva knjiga i većina su danas aktivni književnici ili aktivni u književnosti.

Ivan vitez Trnski velika je i značajna povijesna ličnost, od njegovih brojnih zasluga nekako se najviše ističe činjenica da je bio prvi predsjednik Društva hrvatskih književnika. Stoga je velika čast dobiti nagradu s njegovim nazivom te prisjetiti se njegovog novigradskog porijekla i njegove velike ljubavi i strasti: a to je hrvatski jezik i književnost.