Preskočite na glavni sadržaj

Zagrebačka filharmonija i maestro Kitajenko za prestižnu kuću Oehms Classics

Kao kruna suradnje Zagrebačke filharmonije i maestra Dmitrija Kitajenka u srijedu je u Palači Dverce predstavljeno njihovo novo CD izdanje, objavljeno za prestižnu njemačku diskografsku kuću za klasičnu glazbu, Oehms classics.
vrijeme: 07.03.2018.
mjesto: Zagreb
url: http://www.zgf.hr
 

Prvi nosač zvuka Zagrebačke filharmonije u toj muenchenskoj diskografskoj kući donosi prvo ostvarenje Igora Stravinskog, ranu Simfoniju u Es-duru, kako i rijetko izvođene Suite br. 1 i 2 ostvarene između 1914. i 1920. godine, tijekom njegova egzila u Švicarskoj.

 

Maestri Dmitrij Kitajenko, umjetnički savjetnik Zagrebačke filharmonije rekao je da je odabrao Stravinskog kojega jako cijeni jer tu njegovu simfoniju malo tko zna i postoji samo nekoliko njezinih snimaka u povijesti snimanja klasične glazbe.

 

"Dugo godina surađujem sa Zagrebačkom filharmonijom i došlo je vrijeme da ostavim dokument o tom radu, orkestar je u izvrsnoj formi i nadam se da će tako i ostati", istaknuo je 'jedan od posljednjih velikih dirigenata našeg doba' na konferenciji za novinare na kojoj je CD predstavljen.

 

Po njegovim riječima, Zagrebačka filharmonija posjeduje posebnu senzibilnost i ton zbog kojega joj se uvijek vraća, a i ovoj je prigodi  to došlo do izražaja.

 

Koliko je novi CD, uz recentne nastupe od Carnegie Halla do Musikvereina, veliki iskorak za Zagrebačku filharmoniju na međunarodnu scenu objasnio je njezin ravnatelj, Mirko Boch.

 

"Oehms Classics jedna je od najvećih njemačkih klasičnih kuća za koju su radili svi najvažniji orkestri, dirigenti, solisti, ansambli. Privilegija je i čast što smo snimili CD za njih, zajedno s našim prijateljem maestrom Kitajenkom", rekao je.

 

"To nije samo uspjeh za Zagrebačku filharmoniju, nego za sve nas koji smo u hrvatskoj glazbi", naglasio je, posebno zahvalivši Gradu Zagrebu i gradonačelniku na svemu što proteklih godina radi za taj orkestar.

 

Gradonačelnik Milan Bandić smatra kako je objavljivanje tog CD-a pravi način da se Zagreb pozicionira kao europsko kulturno središte i da tamo ostane. "Siguran sam u uspješan nastavak buduće međunarodne suradnje, u čemu će gradska uprava i dalje davati svoju potporu", poručio je.

 

Novoobjavljeni album veće je dobio pozitivne kritike, upravo je Album mjeseca na stranici Oehms Classica i kreće u distribuciju te kuće i diskografskog giganta Naxos Recordsa, a bit će i dostupan u CD trgovinama, na radio stanicama i internetu.

 

Zagrebačka filharmonija i maestro Kitajenko već u četvrtak počinju raditi na novom CD-u za istu diskografsku kuću, na kojoj će izvesti dva ruska orkestralna remek-djela, Serenadu za gudače, op 48 Petra Iljića Čajkovskog i Godišnja doba Aleksandra Glazunova.

 

U lipnju odlazi na svoju prvu turneju po Argentini, gdje će imati koncerte u Buenos Airesu, Tucumanu i Rosariu, u srpnju nastupa u Lisabonu, a u listopadu u bečkom Musikvereinu i Konzerthausu u Klagenfurtu. (Hina)