Preskočite na glavni sadržaj

Objavljena zbirka pjesmama Slavka Jendrička 'Simulacije'

Knjigu pjesama hrvatskoga književnika Slavka Jendrička "Simulacije" (207 str.), objavilo je u svojoj ediciji Male knjižnice Društvo hrvatskih književnika (DHK).  
vrijeme: 01.03.2018.
url: http://www.dhk.hr

Urednik knjige Ivica Matičević ističe kako Jendričko ovom zbirkom nastavlja svoju drugu poetičku fazu započetu knjigom pjesama "Podzemni Orfej" (2001.) i potom dodatno razrađenom u knjigama pjesama "Kada prah ustaje" iz 2005. te zadnjim knjigama "Pacifička kiša nad Kupom", "Diktatura ljubavi" i "Vozni red".

Matičević smatra kako je riječ o postupnom proširivanju područja poetike, u čijim je okvirima funkcioniralo desetak knjiga poezije objavljenih u rasponu od 1969. do kraja 1990-ih godina.

Ta je poetika svojim većim dijelom bila koncipirana na premisama neoavangardističkoga istraživanja jezika kao osnovnoga medija poetske ekspresije, napominje urednik knjige i dodaje kako Jendričko u zbirci "Simulacije" daleko od svake proizvoljnosti jezične idolatrije udebljava u brzom ritmu svoju antimimetičku poetsku brazdu.

Njegova brazda, tvrdi Matičević, u posljednjim knjigama nipošto ne raskida sa zbiljom i neposrednim aktualijama. "Autoreferencijalnost mnogih dionica ove poezije omogućuje mu da se ozbiljno i razgovijetno obračuna s važnim životnim entitetima", ističe urednik i dodaje kako Jendričkova, sada ponešto odgonetljivija, metaforika i razvidnije semantičke veze unutar stihova isporučuju surovu, ironijsku i krajnje nesentimentalnu zbilju.

Po Matičevićevim riječima ta zbilja nipošto nije potrošena jezika i uspokojene pjesničke egzistencije.

Matičević naglašava kako ne iznenađuje to što Jendričko parodira mjesta vlastita intimiteta, što ironijom pa i persiflažom razdjevičuje nevinost posljednjih oaza nekompromitirane nature, koja u vazda zainteresiranoj ideološkoj manipulaciji biva točka osvete i debakl humaniteta.

"Poigrati se sa sobom i s drugima, imati sućutnosti za povijesni tragizam, ali uzmaknuti kada, negdje ispod svijesti, opaziš da te nema u kolektivnom nesvjesnom, biti ovdje i nigdje, opreke su s kojima vješto barata povremeno ludičko-shizoidni 'narator' ovih pjesama", tvrdi urednik knjige i dodaje kako nam se istodobno pjesnik Jendričko ruga i djetinje nas zaigrano zavodi.

Pjesnik Slavko Jendričko rođen je 1947. u Komarevu kod Siska.. Objavio je dvadesetak knjige poezije. Uvrštavan je u antologije, panorame i zbornike. Bio je glavni i odgovorni urednik "Riječi", časopisa za književnost, kulturu i znanost Matice hrvatske Sisak. (Hina)